Vesti
Politika
TRAMPOV ČOVEK ZA BALKAN U BEOGRADU "SAD će aktivno da prati šta Rusija radi u regionu"
24.05.2017. 20:00
Izvor: Bllic
TRAMPOV ČOVEK ZA BALKAN U BEOGRADU "SAD će aktivno da prati šta Rusija radi u regionu"
SAD će i dalje pomagati zemlje regiona u njihovim naporima da steknu članstvo u EU koliko god može, a verujem da će to činiti i Evropa, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji.
Obraćajući se na konfernciji za novinare nakon razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Ji je primetio da postoji jedna vrsta nestrpljenja po pitanju integracija u EU.
Sam se zapitao šta tu mogu da urade SAD i Evropa, a odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije na ovaj region, odgovor je potražio u nedavnim istupima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih najbližih saradnika Pensa i Tilersona, a koji su rekli da gde god mogu da se nađu zajedničke teme za razgovor s Rusima - Amerikanci će razgovarati.
- Ali, tamo gde naši interesi, naše vrednosti i ciljevi nisu kompatibilni, gde se možda sukobljavamo, mi ćemo snažno braniti i čuvati naše i intrerese naših saveznika - izričit je bio Ji.
Dodao je da se u Vašingtonu nadaju da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao, primetio je, i ranije, ali je i dodao da SAD moraju aktivno da prate sve što Rusija pokušava da uradi u regionu, pomenuvši posebno događaje iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori, rusku politiku u energetici i umešanost u nekim drugim regionima.
"Postoji jedan element nestabilnosti u tome", ocenio je Ji, ne želeći, kako je istakao, da kaže da iza svakog poteza stoje loše namere, ali i primetivši da je ustanovljeno dosta toga što rade a što može imati loše posledice.
Vučić: Srbija sama odlučuje šta nabavlja od oružja
Kako je rekao, u Vašingtoru veruju da je važno da se uzdrže kad su u pitanju neproverene vesti iz Rusije ili nekih drugih izvora, ali da u svakom slučaju traže načine za saradnju gde god je to moguće.
Kad je reč o evrointegracijama regiona, Li je primetio da tu popstoje dve strane te priče, što podrazumeva da su s jedne strane zahtevi EU kloji nisu jednostavni, a s druge obaveze regionalnih vlada koje se moraju ispuniti.
- Ali iznad svega je potrebna snažna volja s obe strane, kako bi se ubrzao proces, te verujemo da ako svi odrade svoj deo posla, a vlade ispune standarde čak i kad su teški, da će to doneti boljitak ne samo u integracijama nego i svakoj zemlji pojedinačno.
Kako je rekao, na stranu pitanje da li se ide dovoljno brzo u integracije, ali i EU i SAD žele da pruže i materijalnu i svaku drugu pomoć da zemlje zapadnog Balkana ispune visoke kriterijume.
- A od zemalja očekujemo da pokažu političku volju, kao sto je to pokazao Vučić, i to i onda kad to nije popularno, a mi ćemo da nastavimo da pomažemo koliko možemo, verujemo i Evropa takođe - poručio je Ji.
Ko je Hojt Ji?
Uspešni američki diplomata, trenutno na funkciji zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja, i jedan od odgovornih za američke odnose sa zemljama centralne i južne Evrope.
Pre preuzimanja ove funkcije, u septembru 2013. godine, bio je zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Hrvatskoj pune tri godine. Osim toga, službovao je i u Kabulu (Avganistan), kao direktor Kancelarije Stejt departmenta za pokrajinsku obnovu timova.
Balkan mu nije nepoznanica
Balkan mu definitivno nije nepoznanica, tim pre što je u Solunu (Grčka), bio generalni konzul, zatim je bio i glavni službenik SAD u Podgorici (Crna Gora), ali je obavljao i druge funkcije.
Hojt Ji je svojevremeno bio direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu beznednost, a radio je i u sedištu NATO kako zamenik direktora u privatnoj kancelariji nekadašnjeg sekretara NATO-a Havijera Solane.
Izaslanik za bivšu SFRJ
Da definitivno ima bogato iskustvo kada je globalna politika u pitanju, svedoči i to da je svojevremeno bio i politički oficir u ambasadama SAD na Haitiju i u Francuskoj, ali i specijalni pomoćnik američkog specijalnog izaslanika za bivšu Jugoslaviju.
Smiruje strasti
Ovaj američki diplomata rođen je u Kaliforniji, studirao je na Berkliju i u San Dijegu, i završio brojne kurseve za međunarodne odnose na Univerzitetu Džordžtaun.
Poslednje vreme često je boravio na Balkanu, od Kosova, preko Albanije do Makedonije , ekspresno "sređuje stvari" i smiruje "uzvrele strasti".