Vesti
Politika
Ivošević: Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, sve drugo nije vlast nego moć
02.06.2017. 02:00
Izvor: blic
Ivošević: Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, sve drugo nije vlast nego moć
Vlada Srbije kojoj je prestao mandat, do izbora nove, može da obavlja samo neodložne i hitne, odnosno tehničke poslove, i ne može Skupštini Srbije da predlaže zakone ni druge akte, izjavio je danas bivši predsednik Vrhovnog suda Zoran Ivošević.
On je agenciji Beta rekao da tehnička vlada može da traje najviše 30 dana i da, ako u tom roku ne bude izabrana, slede parlamentarni izbori.
- Ukoliko ne bude izabrana onda se moraju raspisati novi parlamentarni izbori, ali ja verujem da će se nova vlada obrazovati jer je najavljeno da ćemo napokon čuti ko će biti mandatar, a u parlamentu je većina na strani napredne partije i nema nikakvog razloga da se to ne dogodi u roku od 30 dana - rekao je Ivošević.
Ivošević je rekao da tehnička vlada zakone može da predlaže samo ako su vezani za određene rokove ili to nalaže potreba države - zbog odbrane ili prirodne nesreće.
On je kazao da vlade vodi i utvrđuje i unutrašnju i spoljnu politiku, što je suština vlasti.
- Sve drugo nije vlast nego je moć i tu vlast je imao ne samo premijer nego čitava vlada. Ne može se govoriti da je predsednik vlade institucija. On je prvi među jednakima, a vlada je ta koja ima tu veliku vlast po Ustavu - rekao je Ivošević.
Ivošević je ocenio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da bude kandidat na izborima zato što nije bio siguran da će neko iz njegove stranke ili koalicije dobiti te izbore i zato je "sišao sa konja i uzjahao magarca".
- Ali, njegove namere nisu da se ne bavi ovim poslovima što pokazuju i obećanja koja je davao i posle predsedničkih izbora. Kada pogledate sve njegove izjave on i dalje obećava ono što nije u njegovoj nadležnosti i povećanje BDP i zaključivanje novih ugovora sa strancima i povećanje pata i penzija. Ako sve što je obećavao namerava da radi, biće i dalje šef vlade i zato će najverovatnije uzeti za premijera nekoga kome ne smeta zvocanje - kazao je Ivošević.