Vesti
Politika
Mihajlović: Srbija očekuje pomoć i podršku Britanije
03.06.2017. 02:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Srbija očekuje pomoć i podršku Britanije
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj vlade da u ovoj i narednoj godini Srbija uđe među 20 najboljih zemalja sa najboljim uslovima poslovanja i da na tom putu očekuje pomoć Britanije.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mihajlovićeva je to danas rekla u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom, a na teme aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji, bilateralnoj saradnji, nastavku Berlinskog procesa i predstojećem sastanku u Trstu, kao i o situaciji u regionu.
Mihajlovićeva je zahvalila ambasadoru Kifu na podršci u sprovođenju reformi koje su direktno doprinele da Srbija unapredi svoj položaj na Duing biznis listi Svetske banke i uđe u prvih 10 zemalja reformatora u prošloj godini.
Kif je, kako se dodaje, istakao da je za Veliku Britaniju od velikog značaja da Srbija i čitav region budu stabilni i da sve zemlje imaju dobru saradnju.
- Srbija i čitav Balkan treba što više da se razvijaju, a politička stabilnost je uslov za ekonomski i svaki drugi razvoj. Od velikog je značaja što je politička stabilnost jedan od glavnih ciljeva Vlade Srbije - rekao je on.
U saopštenju se ističe i da je Mihajlovićeva, koja je i potpresednica Vlade Srbije naglasila da će i nova Vlada nastaviti s regionalnom saradnjom, sprovođenjem reformi i realizacijom infrastrukturnih projekata sa jednakom energijom i posvećenošću kao i prethodna.
Dodaje se daje na današnjem sastanku razgovarano i o aktivnostima koje se sprovode kroz Berlinski proces u svetlu priprema za samit u Trstu početkom jula, na kome se očekuju intenzivniji razgovori o modealitima finansiranja i pomoći EU u projektu igradnje auto-puta od Niša do Prištine.
Mihajlovićeva i Kif su ukazali i na značaj što skorijeg usaglašavanja Sporazuma sa Velikom Britanijom u oblasti drumskog transporta.
Na početku sastanka, kako se dodaje u saopštenju, Mihajlović je priredila i iznenađenje ambasadoru poklonivši mu album Bitlsa "Klub usamljenih srca narednika Pepera", koji je objavljen pre tačno pola veka.
- Ovo nije obična ploča na vinilu, ovo je deo istorije. Album Bitlsa izdat pre 50 godina je podsećanje svima kako muzika i čitav svet mogu da se promene nabolje. Njih četvorica su tada smislili svoj način kako da to urade, mi danas treba da imamo svoj - rekla je Mihajlovićeva.