Vesti
Politika
Klačar: Izglednije da premijer bude političar, nego ekspert
05.06.2017. 20:00
Izvor: Blic
Klačar: Izglednije da premijer bude političar, nego ekspert
Nakon prvog dana konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića može se zaključiti da većina stranaka iz vladajuće koalicije preferira da prvi ministar, odnosno premijer bude iz vladajuće stranke, ili neko sa "jakom političkom prošlošću", a ne neko iz ekspertske javnosti, izjavio je danas Bojan Klačar iz Cesida.
- Druga stvar koja se čini važnom, da je pitanje premijera i dalje otvoreno i dalje ćemo imati određenu vrstu neizvesnosti, sve do povratka predsednika iz inostranstva sredinom juna - rekao je Klačar za Tanjug i dodao da će, u suštini, struktura vlade oslikavati pređašnje stanje, odnonso, odgovaraće onome što je zapravo bila vlada premijera Aleksandra Vučića.
Međutim, kako ističe, važna bi mogla biti činjenica da mandatar može da izvrši određene korekcije u kabinetu, te da je vrlo verovatno da može doći do određenih pomeranja, koja, po njegovom mišljenju, ne bi trebalo da budu u više od dva ili tri slučaja.
- Eventualno može da se razmišlja da dobijemo i neki novi resor, pre svega mislim na ministarstvo za održivi razvoj, imajući u vidu specifičnost oblašti i njenu važnost za proces evropskih integracija - naglasio je Klačar.
Uveren je, međutim, da bi teško bilo za očekivati da će Srbija dobiti bitnije drugačiju strukturu vlade, ko god da bude premijer.
- U principu, na konsultacijama ne možemo očekivati ništa spektakularno, neočekivano. Te vrste konsultacija svode se na određene formalnosti, posebno u situaciji koju imamo sada i kada imamo nedvosmisleno većinu u Narodnoj skupštini za izglasavanje buduće vlade. Tako da, nećemo dobiti odgovor iz konsultacija danas - smatra Klačar.
Njegov utisak je, pak, da se profilisao stav "da bi bilo dobro" da novi premijer bude neko ko ima "jak politički bekgraund" i neko ko je prevashodno političar, a ne neko iz ekspertske javnosti, iako smatra da postoji "velika verovatnoća" da novi premijer ne bude najdirektnije vezan ni za jednu političku stranku.
Osvrćući se na same konsultacije predsednika sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u Narodnu skupštinu, Klačar je rekao da su one zakonska obaveza predsednika i "jedna dobra praksa da opozicija i pozicija razgovaraju".
- Konsultacije će ukupno trajati dva dana, a s druge strane, opozicija nema zakonsku obavezu da ode na te konsultacije, ali ako posmatramo stvari šire, iz ugla građana, opšte političke zajednice, bilo bi dobro da većina opozicionih stranaka prisustvuje, zato što od dijaloga neće biti nikakve štete, čak i ako se ne usaglase oko nekih tema, to samo može da bude od koristi - rekao je Klačar.
Kako kaže, daleko su važnije i značajnije u onim danima kada poštoji neizvesna vlada, neizvesna većina, a da su u ovom momentu stvari - jasne.
- Premijer će da bude neko ko je iz vladajuće koalicije, ili koga će ta koalicija da izabere. Svi ostali razgovori zapravo će da posluže da se razgovara o nekim važnim temama, da se iznesu određeni stavovi. Na kraju krajeva, nije loše i da se ne usaglase neki stavovi, od toga neće biti štete ni za jednu, ni za drugu stranu - smatra Klačar.