Vesti
Politika
INAUGURACIJA U ZNAKU SRPSKOG NASLEĐA Među oko 5.000 zvanica brojni šefovi država i specijalne delegacije
12.06.2017. 20:00
Izvor: Blic
INAUGURACIJA U ZNAKU SRPSKOG NASLEĐA Među oko 5.000 zvanica brojni šefovi država i specijalne delegacije
Šefovi država, predstavnici EU, čitave delegacije pojedinih zemalja uveličaće 23. juna u Palati Srbija inauguraciju novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Nezvanično, na ovaj događaj pozvano je oko 5.000 ljudi i, ono što je sigurno, prisustvovaće mu većina šefova država iz zemalja regiona. Iako je ranije bilo reči o tome da će inauguracija biti u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, odlučeno je da bude pomerena u Palatu Srbije zbog velikog broja zvanica koje se očekuju na ovom događaju.Kako "Blic" saznaje, inauguracija će se jednim delom dešavati na otvorenom, ispred Palate Srbija, čime novoizabrani predsednik, objašnjava naš izvor, želi da pošalje poruku da je otvoren prema narodu i svetu.- Sve će biti u znaku srpskog nasleđa, tako da će, recimo, saloni u Palati biti tematski, prema geografskim oblastima u Srbiji. Jedan će biti u znaku istočne, a drugi zapadne Srbije, zatim Vojvodine, pa Beograda... - priča naš izvor.Takođe, u jednom delu Palate nalaziće se digitalne platforme, preko kojih će gosti moći da se informišu o Srbiji, a biće emitovane i slike i kratki filmovi.- Sve će biti urađeno po segmentima, a svaki segment slaće po jednu poruku predsednika. Primera radi, jedna od poruka će biti da podržava mlade talente, pa će deca iz škole za mlade talente odsvirati nešto za goste - priča naš izvor.

Kada je u pitanju hrana, ideja je da se služe srpski specijaliteti, ali i domaća pića, poput vina.Crveni tepih i svečani špalir vojnika, kao i vojni orkestar takođe će biti nezaobilazni deo ikonografije oko Palate Srbija. Treba očekivati i izmenu režima saobraćaja, pre svega kada je u pitanju Novi Beograd, a detalji o tome će biti poznatiji pred samu inauguraciju.

Jedan broj zvanica već je pozvan tokom Samita Brdo-Brioni pre desetak dana, a neki su već i potvrdili dolazak. Među njima je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, na čijoj inauguraciji je Vučić bio, doduše kao premijer Srbije.Takođe, među među zvanicama koje su potvrdile dolazak su i Filip Vujanović (predsednik Crne Gore) i Borut Pahor (predsednik Slovenije), dok će iz BiH na inauguraciju dolaze sva tri člana Predsedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.Još ne postoji zvanična potvrda ko će predstavljati EU na ovom događaju, ali se spekuliše da bi to mogao da bude komesar za proširenje Johanes Han, koji je inače čest gost Srbije.Kada je u pitanju EU, očekuje se dolazak šefova država ili delegacija i drugih zemalja u okruženju, od Grčke, preko Rumunije, Austrije, do Mađarske koju će najverovatnije predvoditi premijer Viktor Orban, koji sa Vučićem neguje veoma dobre odnose.Makedoniju će, sva je prilika, predstavljati predsednik Đorđe Ivanov, a očekuju se i brojni ministri spoljnih poslova.

Takođe, ambasadori stranih zemalja u Srbiji biće prisutni na inauguraciji, što sa svojim delegacijama, što samostalno.Tako će ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin biti deo specijalne delegacije Rusije, na čijem čelu će biti Valentina Matvijenko, predsednica Gornjeg doma parlamenta i bliska saradnica ruskog predsednika Vladimira Putina.NR Kina, sa kojom Srbija iz godine u godinu ima sve bolje odnose, takođe šalje svoju specijalnu delegaciju za ovu priliku.