Vesti
Politika
Ana Brnabić prva žena kandidat za premijera Srbije
15.06.2017. 20:00
Izvor: Insajder
Ana Brnabić prva žena kandidat za premijera Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio je mandat za sastav nove vlade Ani Brnabić, dosadašnjnoj ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
"Želim da zahvalim Predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života - izjavila je Brnabićeva za "Blic" i dodala da je prihvatila kandidaturu i da počinje da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade.
“Važno je da se rad na projektima nastavi i ja sutra svakako idem u Vrnjačku Banju u ranije dogovorenu posetu. Idem da proverim kako funkcioniše sistem kojim smo povezali podatke šest državnih institucija koji omogućava da država bude servis građana. To je važan, reformski, rekla bih revolucionaran projekat za Srbiju i ja ću sa timom u Vladi Srbije i svim državnim institucijama nastaviti da radim na reformisanju državne uprave” navela je mandatarka za sastav nove vlade.

Vučić: Odluku nije bilo lako doneti
Predsednik Srbije je rekao da je predložio Anu Brnabić zato što je uveren da ona poseduje stručne i lične kvalitete, da će raditi vredno kao i da će pokazati poštovanje prema političkim strankama od kojih će dobiti podršku.
“Posle saslušanog mišljenja predstavnika parlmenatarnih lista doneo sam odluku koju nije bilo lako doneti. Doneo sam je u skladu sa interesima Srbije, proklamovanim ciljevima, planom da donosimo dobre rezultate za našu zemlju i građane” rekao je Vućić.
"Budući premijer mora da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti. Neophodno je da se završe objekti javne namene. U oblastima od zdravstva do prosvete je neophodno da se mnogo toga uradi da bi reforme bile provedene. Neophodno je nastaviti kontinuitet sa politikom (dosadašnje) Vlade Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.
On je rekao da Srbija mora da ojača međunarodnu poziciju i na istoku i na zapadu i ostvari bolju saradnju sa Rusijom, Kinom, SAD i drugim zemljama.
„Pred nama su teški izazovi, mnogo problema. Ali evo imamo jedan problem manje, i to je da obavestim i nju, da je danas budžet Srbije 20 milijardi suficita na šta sam ponosan“ poručio je Vučić.
Vučić je istakao da izbor Brnabićke, koja je nestranački kandidat, nije poraz za Srpsku naprednu stranku (SNS), već njegova želja da nađe dobro rešenje.
On je rekao i da će suštinski politički deo voditi Ivica Dačić, kao i da će SPS najverovatnije imati jednog ili dva ministra više u novoj Vladi. Odgovarajući na pitanje da li je Ana Brnabić samo prelazno rešenje do novih izbora, Vučić je rekao da „iako mnogi tako misle, on se ne bavi kalkulacijama“.
Sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog.
Ana Brnabić će biti prva žena na čelu srpske vlade.