Vesti
Politika
"Izbor Ane Brnabić je rafinirani potez Vučića"
19.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
"Izbor Ane Brnabić je rafinirani potez Vučića"
Izbor Ane Brnabić za novog mandatara vlade rafiniran je šahovski potez predsednika Aleksandra Vučića, jer je ona stručna, međunarodno dobro "umrežena", uzdignuta iznad "stranačke močvare" i apsolutno lojalna Vučiću, piše nemačka štampa.
"Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama", konstatuje list "Handelsblat" i ocenjuje da to ostavlja prostor predsedniku Srbije za uticaj na vladu.
Švajcarski dnevnik "Noje cirher cajtung" takođe ističe da Brnabić "nema moć u kući", te da je zavisna, jer ju je "postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smeni".
Ipak, smatra list, ona ima "unutrašnju nezavisnost" i, ukoliko situacija za nju postane neprihvatljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku.
"Noje cirher cajtung" navodi da je Brnabić zasad "neispisan list", jer je tek u avgustu postavljena na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od kada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije.
Prvi uspesi su bili vidljivi, navodi "Noje cirher cajtung", ali smatra da je Brnabić imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost, dok ju je njena bliskost sa IT sektorom podstakla da se uspešno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.
Autor teksta postavlja pitanje da li je Ana Brnabić "Vučićeva marioneta" i smatra da je to moguće, "ali ne mora obavezno biti tako", jer, "za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucenjena".
List dalje piše da su gejevi i lezbejke u Srbiji uzdržano reagovali na imenovanje i da je Brnabić još kada je ušla u vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.
"Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promeni predstava prema kojoj šef vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak", piše "Noje cirher cajtung".
List "Nojes Dojčland" piše da se Vučić, i pored otpora Srpske pravoslavne crkve, pa i unutar svoje stranke, svesno odlučio za proevropsku, politički neiskusnu, ali uspešnu ministarku.
Prema tom listu, ona važi za stručnu, međunarodno dobro umreženu, uzdignutu iznad beogradske "stranačke močvare" - i apsolutno lojalnu Vučiću", a list navodi i da je ona zahvalila predsedniku za "ogromno poverenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji."
List navodi da je ona, kao ekspert za državnu upravu i lokalnu samoupravu, studirala u SAD i Velikoj Britaniji, a počela karijeru još pre nego što je prešla u politiku.
"Nojes Dojčland" podseća da je bila rukovodilac projekata organizacije za razvoju pomoć USAID i direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD, te da je raniji poslodavci hvale kao kompetentnu u timskom radu.