Vesti
Politika
Srbija sve bliža EU: Otvorena poglavlja 29 i 7
22.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Srbija sve bliža EU: Otvorena poglavlja 29 i 7
Poglavlja 29 i 7 su otvorena na šestoj međuvladnoj konferenciji koja se održava u Luksemburgu.
Srbija će tokom pregovora u okviru poglavlja 29 usklađivati svoju carinsku politiku sa carinskom politikom EU kako bi ulaskom u EU ušla i u evropsku carinsku uniju.
Srbija otvorila još dva poglavlja!
Time se ukidaju carinske kvote za robu iz EU, a usklađuju zajedničke kvote prema trećim zemljama.
Pregovori u okviru poglavlja 7 odnose se na reformu zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, autorskih prava, zaštite potrošača, borbe protiv piraterije i brendiranje.
Delegaciju Srbije u Luksemburgu predvodi ministarka zadužena za evrointegracije, Jadranka Joksimović.
"Dosta mi je iživljavanja, vraćam se u Beograd"
Ispred Evropskog saveta Konferenciji prisustvuje ministarka za evropske poslove Malte Helena Dali, a Evropsku komisiju predstavlja generalni direktor Direkcije za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Luksemburgu da je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU dobra poruka za građane Srbije.
"Kroz otvaranje poglavlja mi pokazujemo da smo u reformski proces ušli pre svega zbog našeg društva, naših građana, a i zbog one krajnje i najveće vrednosti tog procesa a to jesu i članstvo u EU, ali pre svega modernija i kvalitetnija država za naše građane", rekla je Joksimović na konferenciji za novinare nakon što je Srbija otvorila poglavlja 7 i 29.
Kako je objasnila, tek kad građani budu zadovoljni moći će da se kaže da smo uspeli.
"Čak i da postanemo članica EU, ako naši građani ne budu zadovoljni životom u Srbiji, ni nekim okvirom vladavine prava, ni ekonomskim i životnim standardom, onda ceo posao neće biti upotpunjen na pravi način", rekla je Joksimović.
Prema njenim rečima, Srbija je pre svega okrenuta sprovođenju reformi na unutrašnjoj domaćoj agendi, razvoju zemlje.
"Verujemo duboko da su evropske integracije najbolji put i mehanizam da budemo efikasniji i uspešniji u tom procesu", istakla je ona.
Ona je izrazila uverenje da do kraja godine tokom estonskog predsedavanja možemo da uradimo još jedan ovako dobar posao i da budu otvorena sva poglavlja za koja smo pripremili pregovaračke pozicije.
"Ovo dobar signal i otvorena vrata za Srbiju od strane EU. Onoliko koliko budemo radili očekujemo da budemo vrednovani", istakla je Joksimović.
DALI: ČESTITAM, SAMO NASTAVITE S KOSOVOM
Malteška ministarka za evropske poslove Helena Dali, čestitala je Srbiji na otvaranju novih poglavlja, ali i naglasila značaj intenziviranja reformi posebno u oblasti vladavine prava i nastavka dijaloga sa Prištinom.
"Iskoristila bih priliku da čestitam Srbiji na napretku ostvarenom do sada u procesu pristupanja, ali i da naglasim da je potrebno da Srbija intenzivira napore kada je reč o reformi u oblasti vladavine zakona, fundamentalnih prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, što su ključne oblasti u okviru pregovaračkog procesa", rekla je malteška ministarka.
Dali je podsetila da su politika prema susedstvu i spoljni poslovi postavljeni kao prioriteti u agendi Malte i još jednom potvrdila opredeljenost EU za podršku Zapadnom Balkanu, koji je važan za stabilnost čitavog evropskog kontinenta.
"Bez rokova" ali možda za četiri, pet godina...
Kako je dodala, međunarodne okolnosti nekada idu na ruku, nekada ne, "ali verujem da u narednih četiri pet godina možemo da dostignemo spremnost da pregovaramo o ulasku u Evropsku uniju". "Ne dajemo nikakve posebne rokove, ali naš cilj je da mi za tih četiri, pet godina uredimo naše društvo, usvojimo evropske standarde i počnemo da ih primenjujemo što je najvažnije", naglasila je Joksimović.