Vesti
Politika
Vučić sa Grabar Kitarović u Dubrovniku: Rešavaćemo bilateralne probleme
30.06.2017. 20:00
Izvor: Blic
Vučić sa Grabar Kitarović u Dubrovniku: Rešavaćemo bilateralne probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dubrovniku, gde prisustvovuje Samitu zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE), da je sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović razgovarao o konkretnim problemima koji proistču iz Deklaracije koju su potpisali u Subotici.
Oni su, na terasi hotela "Ekscelzior" razgovarali o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o ekonomskoj saradnji.

"Kuću Bana Jelačića ćemo mi finansirati što je dobar znak za Hrvate, posle finansiranja asfaltiranja ulica i udžbenika na hrvatakom jeziku... Izneli smo probleme Srba u Hrvatskoj i nastavićemo da sarađujemo... to je važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Srba koji žive u Srbiji. - kazao je Vučić. On je rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuva i stabilnost i da vidimo da imamo što više zajedničkih projekata jer to poboljšava živote ljudi.

Grabar Kitarović napisala je na Tviteru da je sa srpskim predsednikom Aleksandarom Vučićem imala danas u Dubrovniku "konstruktivne razgovore o najvažnijim tačkama buduće saradnje Srbije i Hrvatske".

Hrvatska, koja predsedava Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi domaćin je sastanka, kojim završava predsedavanje ovom regionalnom inicijativom, a dan posle Samita u Dubrovniku se održava i tradicionalni Dubrovački forum.Uvodno obraćanje na ovom skupu imaće predsednica Hrvatske, nakon čega će, o stanju u regionu, kako je predviđeno, prvi govoriti najpre predsednik Vučić, a zatim njegov slovenački kolega Borut Pahor, šef crnogorske države Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, bugarski premijer Bojko Borisov i turski vicepremijer Turgul Turkes.

Predsednik Vučić razgovaraće u Dubrovniku i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

U Dubrovniku se sastaju i minisitri spoljnih poslova zemalja članica Procesa, a učestvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.