Vesti
Politika
Ana Brnabić za BBC: O Srbiji i Rusiji...
04.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Ana Brnabić za BBC: O Srbiji i Rusiji...
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za britanski BBC da je Srbija čvrsto i strateški na putu ka EU, ali i da ima bliske odnose sa Rusijom, te da Brisel za te odnose treba da ima razumevanja.
"Srbija je čvrsto i strateški na putu ka EU. To je pravac koji smo zauzeli još pre nekoliko godina, tačnije 2014. kada smo otvorili prva poglavlja u pristupnim pregovorima", rekla je Brnabić, podsetivši da je do sada otvoreno deset poglavlja, dok su dva u međuvremenu i zatvorena.
U budućnosti, zvanični Beograd će težiti bržem pristupanju EU, istakla je premijerka, ali, dodala je, i naši odnosi s Rusijom bliski su, duboko ukorenjeni.
"Rusija je prijatelj Srbije...srpski i ruski narod vezuju religijske spone i tradicija", rekla je Brnabić.
Premijerka je navela da Srbija u tom pogledu nastoji da održi ravnotežu u ovim izazovnim vremenima, i da smatra da EU, kao partner Srbije, treba da ima razumevanja za odnose Beograda i Moskve.
SRBIJA NIJE HOMOFOBIČNA BALKANSKA DRŽAVA
Ana Brnabić rekla je da Srbija nije homofobična balkanska zemlja, već država koja ima 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji našeg društva.
"Srbija je najmultietničkija nacija u celoj Evropi. Imamo preko 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji srpskog naroda, mada se to ponekad ne priznaje u dovoljnoj meri", rekla je Brnabić.
Na pitanje kako se oseća kao prva žena i pripadnica LGBT populacije na čelu srpske vlade, ona je odgovorila da je profesionalno vrlo počastvovana izborom na tu funkciju.
"Volim moju zemlju i srećna sam što ću biti u prilici da uradim nešto direktno za nju. To takođe pokazuje da Srbija nije duboko konzervativna i homofobična balkanska zemlja. Naše društvo se menja. Ono što je u krajnjem slučaju bitno jeste kompetentnost ljudi, da li je neko sposoban i spreman da radi posao, a ne to da li je gej ili strejt, crn ili beo ili kojoj naciji pripada", istakla je Brnabić.
Premijerka je rekla da se situacija u pogledu poštovanja prava LGBT zajednice u protekle tri godine, pod Vladom bivšeg premijera a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, znatno popravila.
"Imali smo tri gej parade u Beogradu, doduše uz policijsku zaštitu", rekla je Brnabić, ukazujući da su čak i ministri iz Vlade i gradonačelnik Beograda učestvovali na tim paradama, što pokazuje da se naše društvo menja.
Upitana da prokomentariše optužbe iz redova srpske opozicije da je njena funkcija samo fingirana i da će Vladu suštinski i dalje voditi predsednik države Aleksandar Vučić, Brnabić je rekla da je čula takve priče i da bi čak i da je neko drugi izabran na ovu funkciju bilo istih takvih priča.
"Bila sam na funkciji ministra za državnu upravu i lokalnu samouopravu i angažovana na poslovima razvoja IT sektora, zadužena za inovacije, digitalizaciju, prava manjina, i on mi se nikada nije mešao u posao, već mi je, naprotiv, pružao podršku", rekla je Brnabić.
"Očekujem da će isto tako biti i dok vodim vladu", rekla je, i zaključila da je za Srbiju dobro što sada ima predsednika i premijera koji imaju zajednički cilj.