Vesti
Politika
KONFUZIJA S VULINOM I dalje nije jasno da li je ministar odbrane služio vojsku ili ne
11.07.2017. 20:00
Izvor: Blic
KONFUZIJA S VULINOM I dalje nije jasno da li je ministar odbrane služio vojsku ili ne
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče da nije služio vojsku i objasnio da je razlog velika dioptrija. Međutim, ubrzo nakon toga pojavio se snimak njegove izjave, iz vremena dok je bio član JUL-a, gde kaže da se za vreme bombardovanja prijavio u vojsku kao dobrovoljac, ali da je odbijen jer su im trebali "protivavionci, a ne pešadija". Sada je nejasno da li je ministar odbrane služio vojsku ili ne? Ako nije, zašto je ranije govorio kao da jeste?
Veliku pažnju izazvao je juče Vulin svojim priznanjem da nije bio u vojsci. On je naveo da to nije bilo moguće jer je imao "dioptriju više od 7, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan" i to je bilo, kako je rekao, jedno od najvećih njegovih razočarenja u mladosti.
"Komisija me proglasila nesposobnim za vojsku"
- Jedno od najvećih razočaranja koje sam doživeo kao mlad čovek bilo je kada sam se suočio s činjenicom da me je komisija, zbog zdravstvenih razloga, proglasila nesposobnim za služenje vojnog roka. Za mladog čoveka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve - rekao je ministar odbrane pred vojnicima koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka.
On je dodao i da im "beskrajno zavidi" i da ništa u životu "nije više želeo nego da služi državi kao oni, u uniformi s oružjem".
- Žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim - istakao je Vulin.
"Prijavio sam se kao dobrovoljac, ali su tražili protivavionce, a ne pešadiju"
Ipak, samo nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama pojavio se snimak dokumentarne emisije RTS-a pod nazivom "Bombardovanje Srbije - kako se vodio rat" u kojoj je Vulin, govoreći o svojim aktivnostima kao funkcionera JUL-a za vreme NATO agresije 1999, izjavio nešto potpuno drugačije.
On je rekao da se na početku bombardovanja prijavio kao dobrovoljac, ali da su ga odbili jer je bilo dosta ljudi njegove specijalnosti.
- Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovo mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti). Tražili su protivavionce, a ne pešadiju - rekao je Vulin i tako nagovestio da je za vreme služenja vojnog roka bio u pešadiji.
VES, odnosno vojno-evidenciona specijalnost označava za koju je specijalnost obučen vojnik za vreme služenja vojnog roka. Reč je o petocifrenoj brojci, na osnovu koje se određuje konkretna specijalnost svakog vojnika unutar određenog roda. VES se, po završetku obuke, upisuje u vojnu knjižicu.