Vesti
Politika
Vučić sutra sa Ciprasom, potom trilaterala uz Borisova
12.07.2017. 20:00
Izvor: Blic
Vučić sutra sa Ciprasom, potom trilaterala uz Borisova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj poseti Grčkoj, gde će u Solunu učestvovati u radu prve sednice Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke, kojom predsedava grčki premijer Aleksis Cipras.
Prva sednica Visokog saveta za saradnju najveći je i najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslednjih 65 godina i predstavlja, kako ističu iz Kabineta predsednika Srbije, poseban oblik učvršćivanja saradnje i jačanja veza između Atine i Beograda.
Zasedanje Visokog saveta je dogovoreno prilikom posete premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu početkom godine, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje, zajedničkih investicija i projekata.
Rad Visokog saveta za saradnju, kojim se u četvrtak u Solunu otvara novo poglavlje u odnosima Atine i Beograda, doprineće ekonomskom povezivanju i saradnji u svim oblastima.
Trilateralni sastanak
Predsednik Vučić učestvovaće i na trilateralnom sastanku Srbija - Grčka - Bugarska, kome prisustvuju predsednici vlade Grčke i Bugarske, Aleksis Cipras i Bojko Borisov
Sastanak u Solunu biće prilika da se razgovara o medjusobnim odnosima u regionu, energetskom povezivanju tri zemlje i velikom broju infrastrukturnih projekata.
U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić, biće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Po dolasku u Solun, predsednik Vučić razgovaraće sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, a zatim će prisustvovati potpisivanju nekoliko bilateralnih sporazuma.
Na kraju posete grčki premijer prirediće večeru u čast predsednika Srbije i predsednika bugarske vlade.
Sednica Visokog saveta, koja je od velikog značaja za saradnju u regionu, dogovorena je tokom posete premijera Ciprasa Beogradu, početkom godine.
Vučić i Cipras su tada odredili, kako je nazvana, "novu mapu puta" između dve zemlje koja će tradicionalno prijateljstvo i ekonomske interese povezati u čvršću formu saradnje, investicija, zajedničkih projekata, planova određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dve zemlje.