Vesti
Politika
"Hoće li Albanci da priznaju Srbiju bez Kosova"
14.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
"Hoće li Albanci da priznaju Srbiju bez Kosova"
Šta će da urade Albanci, da priznaju Srbiju bez Kosova, uzvratio je predsednik Aleksandar Vučić novinarima u Briselu na pitanje o izjavama albanskih političara da se Priština sprema za "poslednju fazu dijaloga" i "međusobno priznavanje".
Vučić je, posle razgovora sa predsedbikom Saveta EU Donaldom Tuskom, u razgovoru sa novinarima istakao da je jasno da je na Srbiji da proba da završi sve što može u okviru reformi, vladavine prava, ali i ustavnih reformi, ali da završetak dijaloga ne zavisi samo od Beograda.
"To ćemo moći sve da postignemo, ali nam ostaje nešto što ne zavisi samo od nas, već i od albanske strane na Kosovu", poručio je Vučić i podsetio da Srbija u svojim pristupnim pregovorima ima i poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom i "reguliše i generiše" evropski put Srbije.
"Kada to budemo uspeli da rešimo, nezadovoljavajuće za sve ili zadovoljavajuće za sve, onda sam siguran da ćemo moći da postanemo punoporavni član EU. Ja se nadam da to može da bude u sledećem mandatu (Evropske komisije)", rekao je Vučić.
Na navode da se Priština sprema na "poslednju fazu dijaloga" i "međusobno priznavanje", predsednik Srbije odgovara da se već tri godine od Prištine "čuje isto":
"Moje je pitanje šta će oni da urade? Da priznaju Srbiju bez Kosova? Da nam učine taj veliki plezir? Mogu da s nasmejem na to. Šta drugo da odgovorim", izjavio je Vučić.
On je naglasio da postoje stvari koje kosovski Albanici ne mogu da urade bez Srbije, a da Srbija zna "šta može, a šta ne može".
"To su izjave za malu decu i to je sve što mogu da vam kažem", zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.