Vesti
Politika
MOMENAT ISTINE Amerika očekuje jasan odgovor od Vučića: NA ČIJOJ JE STRANI SRBIJA?
17.07.2017. 20:00
Izvor: Blic
MOMENAT ISTINE Amerika očekuje jasan odgovor od Vučića: NA ČIJOJ JE STRANI SRBIJA?
Poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu ima principijelni značaj, jer se od njega očekuje jasan odgovor na pitanje o prioritetima spoljne politike Beograda, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant".
List navodi ocene analitičara da Beograd ima sve manje mogućnosti da balansira između Zapada i Rusije. Dnevnik piše da je Vučićeva poseta SAD prva posle njegovog stupanja na predsedničku funkciju i da u Vašingtonu "ne kriju da će ta poseta biti svojevrsni momenat istine".

"U uslovima sukoba Rusije i Zapada koji ne prestaje, od Srbije, koju SAD smatraju ključnom državom na Balkanu, očekuju pre svega jasan odgovor na pitanje na čijoj je strani", piše list. "Komersant" navodi, pozivajući se na zapadne diplomatske krugove na Balkanu, da ključne teme razgovora mogu biti isporuke ruskog naoružanja, perspektive diplomatskog statusa za ruski personal u Humanitarnom centru u Nišu, kao i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa politikom EU u odnosu na Rusiju.

Dnevnik piše da tu informaciju potvrđuje i odluka američkog Kongresa da Pentagon redovno izveštava o srpsko-ruskoj vojnoj saradnji.List piše da je većina srpskih eksperata ubeđena da su u sadašnjim uslovima mogućnosti Beograda da balansira između Rusije i Zapada sve više ograničene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu, sastaće se danas sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, a razgovaraće i sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.