Vesti
Politika
Zoran Pašalić izabran za novog zaštitnika građana, ovo su goruća pitanja koja su ga sačekala
20.07.2017. 20:00
Izvor: Blic
Zoran Pašalić izabran za novog zaštitnika građana, ovo su goruća pitanja koja su ga sačekala
Skupština Srbije izabrala je danas Zorana Pašalića za novog zaštitnika građana. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, dok je pritiv bilo 20 poslanika.
On je danas položio zakletvu pred Skupstinom Srbije, čime je i formalno stupio na dužnost ombudsmana.

Tekst zakletve koju je danas igovorio glasi: Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda".

Predsednica parlamenta Maja Gojković je Pašaliću, posle polaganja zakletve, čestitala na izboru i poželela mu srećan i dobar rad u korist građana Srbije.Tek što je položio zakletvu, novi ombudsman odmah je odgovarao na pitanja novinara u vezi sa Savamalom, da li će promeniti kabinet i šta je njegov plan rada, poručivši da će sve predmete tretirati sa istom težinom. On je obećao i dobru saradnju sa predstvanicima javnosti.

Citirao Tokvila

Pašalić je rekao da će gledati da deluje u okviru floskule koju je izrekao Aleksis de Tokvil, da je "Ustav ledena voda koja hladi političku moć". U vezi sa kritikama opozicije da je studirao više godina, Pašalić kaže da su te godine vezane za njegov rad.

Ombudsman nije želeo da komentariše svog prethodnika Sašu Jankovića jer je, kaže, Janković sada političar, a on zaštitnik koji ne sme da daje političke izjave.- “Ono što je osnovno, to je da kontinuitet mora da postoji, kao i u svakoj funkciji koja se obavlja, preuzimate predmete, prvo što mi je posao je da pogledam i vidim da li su ti predmeti u skladu sa onim što zakon predviđa, da li su završeni u rokovima. Ako jesu, prvi ću se radovati, ako ne, požurićemo da rešimo - rekao je on.

Pogledaću predmet "Savamala"

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa Savamalom, Pašalić je rekao da mu treba malo vremena da pogleda predmet, ali je istakao da će raditi kao i do sada.“- Nikada se nijedan predmet nije izdvajao u institucijama u kojima sam radio. Svaki ima svoju težinu. Za nekoga ko je uložio žalbu ili je nešto napisao Zaštitniku, njegov predmet je važniji nego bilo koji drugi. Svi će se predmeti gledati sa podjednakom težinom” - rekao je Pašalić.

Bez odgovora na zahtev SNS

A na pitanje da li će promeniti članove kabineta, što tokom skupštinske rasprave zatražio poslanik SNS Vladimir Đukanović, on je odogovrio:

“- Molim vas za nekoliko dana, sutra krećem na svoj novi posao, moram da upoznam ljude, da sagledam njihove mogućnosti. Siguran sam da na taj broj predmeta koji oni svake godine rešavaju i broj zaposlenih, nije lako izaći na kraj. Sve što bude bilo ubuduće, obratiću se javnosti i javnost će to moći vrlo pomno da prati - rekao je Pašalić.

Đukanović: Pašalić odmah da raspusti ceo kabinet

Poslanik Vladimir Đukanović pozvao je ranije danas Pašalića da čim ga izaberu, raspusti ceo kabinet zaštitnika građana.- Svakako da želimo da se izvrši diskontinuitet zato što je to bila jedna politička grupacija koja je pripremala političku kampanju (Saše) Jankoviću i koja je radila sve na pripremi njegove političke partije - ocenio je Đukanović.

On je, kao i njegova stranačka koleginica i predsednica Skupštine Maja Gojković, pozvao poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabića da podnese ostavku na tu funkciju i da ne ide u kampanju trošeći državne resurse.

Ko je veća zvezda

Poslanici NS - Pokret za spas Srbije Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović rekli su danas da Zoran Pašalić nije dobar kandidat za ombudsmana, sudeći, kažu, i po tome što predlagači kao njegovu prednost ističu to da će raditi suprotno od bivšeg ombudsmana, Saše Jankovića.Vukomanović je, kritikujući Zorana Pašalića, iskoristila priliku i da se osvrne na nedavno izabranu premijerku Anu Brnabić, opaskom da je Saša Janković "veća zvezda" od premijerke, jer je na predsedničkim izborima, na kojima je učestvovao, osvojio glasove, a premijerka, kaže Vukomanović, "nije osvojila nijedan glas".Vukadinović je Pašaliću osporio stručne kvalitete, a principijelan, a ne politički stav po tom pitanju "branio" je argumentom da je, na primer, zadovoljan predlozima za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, iako je neke kandidate predložio predsednik Srbije.

Poslanici pitaju vlast

Sednica je počela poslaničkim pitanjima za članove vlade o situaciji u Fijatu, odgovornosti za ubistva koja su se dešavala u blizini Centara za socijalni rad, kao i šta će nadležni preduzeti povodom umrlice na kojoj je lik predsednika Aleksandra Vučića.

Poslanik Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista pitao je MUP i Ministarstvo pravde šta će preduzeti povodom umrlice koja se pojavila, a na kojoj je lik Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, dodajući "da nije reč samo o varvarskom činu već i o krivičnom delu".- “Očekujem da ta dva ministarstva budu efikasna, ako se to dešava predsedniku, može da se desi svakom od nas, to je uznemriavajuće i preteće. Ako nismo u mogućnosti da zastitimo predsednika, šta nama građanima preostaje” - upitao je Komlenski.

Jerkov o ubistvima u Centrima za socijalni rad

Poslanica DS Aleksandra Jerkov imala je pitanje za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, a želela je da zna ko je osoba zadužena za protokole saradnje između centara za socijalni rad i MUP-a, kao i ko je odgovoran za to što protokoli nisu ispoštovani.

Ona je pitala Stefanovića i koje su njegove privatne, lične, poslovne prijateljske ili političke veze sa porodicom u kojoj je pre dve nedelje jedan bračni partner u centru za socijalni rad ubio majku troje dece.- Dužan je da odgovori građanima, jer nema pravo da ima veze sa bilo kim ko u centru za socijalni rad ubije svoju bivšu partnerku i da li je spreman da izuzme iz istrage koja će se voditi, a koja treba da odgovori na pitanja, šta se desilo u centru za socijalni rad kada je ubijena majka troje dece, a ubio je bivši partner i koje su okolnosti pod kojima je ubica nadjen mrtav” - rekla je Jerkov.

Aleksić o izvozu Fijata u Rusiju

Poslanik NPS-SDS Miroslav Aleksić pitao je šta je sa izvozom Fijata u Rusiju, a poslanik SDPS Predrag Jelenković pitao je ministarstvo građevinarstva kada će biti postavljene zaštitne ograde od buke na delu autoputa ka Sofiji, koji prolazi kroz deo grada Niša i zatražio hitno postavljanje zaštitnih ograda duž tri do pet kilometara autoputa, iz bezbednosnih i drugih razloga.Pitao je i o mogućnosti realizacije turističkog železničkog pravca Niš-Niška banja-Sićevačka klisura.

Pekarski o kvalitetu uvoznih namirnica

Poslanik Nove Srbije Goran Pekarski uputio je pitanje ministru poljoprivrede i zdravlja da li će preispitati propise u vezi sa kvalitetom namirnica koje se uvoze u Srbiju i uporede ih sa onima koje se koriste u EU, kao i o lečenju malignih oboljenja s ozbirom da je, navodi, ženama u Grockoj uskraćeno preventivno lečenje.

Stamenković: Kada će Vučić da podnese ostavku u stranci

Poslanica DJB Branka Stamenković ponovo je negodovala zbog toga što poslanici te stranke ne dobijaju odgovore na pitanja koja postavljaju, a predsednika Srbije Aleksandara Vučića upitala kada će podneti ostavku na mesto predsednika SNS i izaći iz sukoba interesa jer, kaže, Ustav nalaže da bude predsednik svih građana, a ne članova SNS.Stamenković je predsednicu parlamenta Maju Gojković pitala kada će odgovoriti na 15 pitanja koja su joj postavili poslanici DJB i ponovo pitala kada će Gojković doneti plan rada Skupštine, kada će sazvati skupštinski kolegijum i kada će na dnevni red staviti predlog o njenoj smeni kao što je obećala.

Zaštitite radnike skupštinskog restorana

Stamenković je od ministra zdravlja Zlatibora Lončara zatražila objašnjenje da li je tačno da godišnje "nestaje" milijarda evra iz zdravstvenog budžeta, a od ministra rada Zorana Đorđevića da uloži autoritet i zaštiti radnike koji rade u skupštinskom restoranu, a koji su tokom jesenjeg zasedanja prošle godine radili više nego što propisuje Zakon o radu.

Altagić o Jeremiću

Poslanik SNS Marko Atlagić pitao je nadležne da li ima elemenata krtivičnog dela u nastupima Vuka Jeremića za koga je rekao da ima antidržavne stavove i "blati Srbiju", relativizuje njen suverenitet na KiM, te da li će biti preduzete odgovorajuće mere.Atlagić kaže da je Jeremić autorskim tekstom u "Vašington postu" još jednom pokazao da mu se sva politika svodi na mržnju prema Vučiću i Srbiji.

Mirčić: Ko je kupio A8 za NBS?

Poslanik SRS Milorad Mirčić pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandar Vučića o razlozima za upućivanje pripadnika Vojske Srbije na NATO vežbu koja će biti održana u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, kao i da li će biti promene politike s ozbirom da je Vučić za prvu posetu kao šef države izabrao SAD.Mirčić je pitao čijim novcem je plaćeno 500.000 evra luksuzno blindirano putničko vozilo audio A8 za potrebe NBS, u trenutku kada štrajkuju radnici Fijata i Goše i kada vladaju beda i nemastina.

Poslanici treba da glasaju i o izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Fiskalnog saveta.

Kako je bilo juče

Treća, posebna sednica počela je juče, a najviše polemike bilo je oko izbora Zorana Pašalića za zaštitnika građana, ali i o radu prethodnog ombudsmana Saše Jankovića.U jučerašnjoj raspravi, poslanici vladajuće koalicije su najavili podršku izboru Pašalića za ombudsmana i isticali da ga za tu funkciju preporučuju dosadašnji rezultati rada i to što nije "politički obojen".

Opozicija je, pak, navela da Pašalić ne ispunjava sve uslove za izbor, a kritikovali su što je studirao 13 godina, dovodili u pitanje njegove moralne kvalitete i zamerili mu što je bio član skupštine FK Crvena Zvezda i skupštine Partizana nazivajući ga "preletačevićem".