Vesti
Politika
Novi šef Delegacije EU predao akreditive Vučiću: Dobro znam koliko je Unija posvećena evropskoj perspektivi Srbije
27.07.2017. 20:00
Izvor: Blic
Novi šef Delegacije EU predao akreditive Vučiću: Dobro znam koliko je Unija posvećena evropskoj perspektivi Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivno pismo novog šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija, kao i novoimenovanih ambasadora Islamske Republike Pakistan Sajeda Adil Gilanija i Belorusije Valerija Briljeva.
To je bio prvi put da Vučić prima akreditivna pisma ambasadora od kako je stupio na dužnost predsednika Republike.
Novi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija u proteklom periodu postigla značajne ekonomske rezultate, kao i da doprinosi miru, stabili i saradnji na Zapadnom Balkanu.
Predsednik Vučić je, poželevši ambasadoru Fabriciju dobrodošlicu i uspeh u vršenju važne i odgovorne dužnosti, naglasio da je za Srbiju punopravno članstvo u EU jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, saopštilo je Predsedništvo.
- Perspektiva punopravnog članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodimo, kao i politici pomirenja i regionalne saradnje na Balkanu - naveo je Vučić, dodajući da veruje da će italijanski diplomata svojim iskustvom, znanjem i angažmanom dati važan doprinos daljem toku pregovora o punopravnom članstvu.
Predsednik Srbije je Fabricija i njegovu suprugu i troje dece dočekao ispred Palate Srbija, a događaju je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Ambasador Fabrici je izrazio zadovoljstvo što je akreditovan za službu u Srbiji i rekao da je došao sa osećanjem velike odgovornosti za dužnost koju će obavljati, kao i da veoma dobro zna koliko je EU posvećena evropskoj perspektivi Srbije i celog regiona.
Fabirci je iskusni diplomata koji je tokom karijere službovao u različitim delovima sveta i međunarodnim organizacijama, a u Beograd je došao s mesta šefa Delegacije EU u Australiji i na Novom Zelandu.

Sa ambasadorima Pakistana
Vučić je prethodno primio akreditive novih ambasadora Pakistana Sajeda Adela Gilanija i Belorusije Valerija Briljeva.
Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da, kroz saradnju sa ambasadorom Gilanijem, doprinosi unapređenju odnosa dveju zemalja, s obzirom na postojanje značajnih, a neiskorišćenih mogućnosti.
Srpski predsednik je istakao da pakistanski ambasador može da računa na punu podršku i pomoć svih ovdašnjih institucija za inicijative i ideje koje mogu da doprinesu da odnosi Srbije i Pakistana budu sadržajniji.
On je naglasio da je za Srbiju značajno da, uz pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, u isto vreme neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta.
Ambasador Gilani je upoznao srpskog predsednika sa trenutnom situacijom u svojoj zemlji.
Predsednik Vučić je izrazio podršku pakistanskim naporima u borbi protiv terorizma.
On je zamolio ambasadora Gilanija da prijateljskom narodu Pakistana prenese najbolje želje za svestrani napredak, a dvojica sagovornika su se saglasili da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Pakistana.

Poziv Lukašenku da ponovo poseti Srbiju
Predsednik Srbije zatim je dočekao i ambasadora Belorusije, izrazivši zadovoljstvo što se svi oblici saradnje dveju zemalja uspešno razvijaju, a posebno što je intenziviran politički dijalog na najvišem nivou.
Beloruski ambasador je preneo srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Lukašenka, na šta je srpski predsednik uzvratio ponovnim pozivom predsedniku Belorusije da zvanično poseti Srbiju, saopštilo je Predsedništvo.
Novi ambasador Briljev je na srpskom jeziku rekao da mu je čast da preda akreditive koje je potpisao predsednik Belorusije.
Vučić je rekao da se prilikom boravka u Minsku u januaru još jednom uverio da je Belorusija jedan od najdoslednijih i najpouzdanijih prijatelja Srbije i dodao da se to prijateljstvo manifestuje i snažnom podrškom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno nepriznavanjem nezavisnosti Kosova i protivljenjem prijemu Kosova u različite međunarodne organizacije.
Kako je saopšteno, beloruski ambasador je izneo nekoliko predloga za plasman srpskih proizvoda na belorusko tržište, što bi uvećalo spoljnotrgovinsku razmenu.