Vesti
Politika
Ljajić: Hrvatska krši SSP, obratićemo se Briselu
01.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
Ljajić: Hrvatska krši SSP, obratićemo se Briselu
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića ocenio je danas, povodom uvođenja vancarinskih barijera od strane Hrvatske prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske, te najavio da će Srbija zbog toga da se obrati Evropskoj komisiji I tražiti da se preispita odluka zvaničnog Zagreba.
- Ovde se očigledno radi o drastičnmom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36. stav 1. u kome se kaže da od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane - ukazao je Ljajić u izjavi Tanjugu.
Zbog toga, kako je najavio, već danas će se Srbija obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU.
Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, je dodao i da se, što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.
Najavio je da će biti kontaktirane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa.
- Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina. Mi ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije - zaključio je Ljajić.
Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.
Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih - umesto 90 kuna (12 evra) sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list.
Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona.
U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.