Vesti
Politika
Ana Brnabić: Srbija vojno neutralna, ali pouzdan partner NATO
02.08.2017. 20:00
Izvor: Beta
Ana Brnabić: Srbija vojno neutralna, ali pouzdan partner NATO
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da je Srbija vojno neutralna zemlja, koja je i odgovoran, predvidiv i pouzdan partner NATO i u potpunosti poštuje opredeljenje suseda u vezi sa njihovim članstvom u Alijansi.
Kako je saopštila Vlada Srbije, Brnabić je u radnom delu samita Američko-jadranske povelje rekla da je Srbija opredeljena za saradnju sa svim partnerima, ponovivši da Srbija ostaje opredeljena za čvršću saradnju sa državama regiona, a ne izolaciju.
Navela je da su očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti izazov za celu međunarodnu zajednicu, kao i da je Srbija u potpunosti posvećena vrednostima Ujedinjenih nacija kada je reč o očuvanju mira.
Podsetila je da srpske oružane snage od 2003. godine učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.
Prema njenim rečima, srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mesto u Evropi, odnosno 45. u svetu.
Ana Brnabić je kazala da Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije time što učestvuje u operacijama UN-a i EU za očuvanje mira za očuvanje mira.
Govoreći o bezbednosti regiona, Ana Brnabić je rekla da je Srbija dala aktivan i konstruktivan doprinos u rešavanju migrantske krize zbog čega često dobija pohvale.
"Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom", rekla je Ana Brnabić i istakla značaj zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovanih na obezbeđenju državne granice.
Komentarišući saradnju sa susedima, Ana Brnabić je rekla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, kao ni dostizanja evropskih standarda i vrednosti.
"Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost", rekla je predsednica Vlade Srbije.