Vesti
Politika
Vulin: U Srbiji neće biti NATO vežbe, to je regionalna inicijativa
09.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
Vulin: U Srbiji neće biti NATO vežbe, to je regionalna inicijativa
Vežba "REGEX 2018" planirana za iduću godinu, u kojoj Srbija učestvuje sa NATO, jeste komandno-štabna vežba, koja se i ranije održavala na prostoru naše zemlje i nije NATO vežba već regionalna inicijativa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da je Srbija neutralna zemlja.
- To nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo - rekao je Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje da li vežbe u kojima Srbija učestvuje sa NATO menjaju naš stav o vojnoj neutralnosti.
Inicijativa, kako je podsetio, postoji od 2013. godine.
- Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba, koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine - kaže Vulin.
Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja i vežbaće sa svima od kojih može nešto da naučimo, i sa NATO, i sa ODKB.
- Vežbaćemo i bilateralno sa Oružanim snagama SAD, vežbaćemo bilateralno sa snagama Ruske Federacije i sa svakim od koga možemo nešto da naučimo, mi ćemo raditi. Dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok sam ja ministar odbrane, Srbija neće ući u NATO pakt - poručio je Vulin.
Dodao je da ne zna šta će se dešavati kad Aleksandar Vučić ne bude vrhovni komandant, i kad ne bude bio predsednik Republike.
- Možda će doći neki drugi ljudi koji će misliti drugačije, ali dok je on vrhovni komandant nećemo ući u NATO pakt, da ne bude nikakve dileme i sumnje - naglasio je ministar Vulin.
Vežba REGEX-18 je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine, a realizuje se uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice EU.
Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.
Naredne, 2018. godine, održavanje vežbe REGEX-18 biće u Srbiji.
U planu je komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama po temi "Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama".
Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO.
REGEX-18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji. Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGEX-15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011. Prva vežba u okviru regionalne inicijative (REGEX - Regional exercise) održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije.
Vežba REGEX-15 realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je realizovana u Bosni i Hercegovini uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije.
Ove godine vežba je realizovana u Jordanu uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.
Vrednost ugovora odbrambene industrije 754 miliona dolara
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas u Valjevu da je ukupna vrednost izvoznih ugovora odbrambene industrije Srbije 754 miliona dolara i da će rast izvoza ove godine biti 20 odsto.
Ti ugovori spovode se u saradnji s državnom komapanijom koja se bavi trgovinom naoružanjem, odbrambenom opremom, kao i transferom tehnologija SDPR.
Ministar se danas u privrednom društvu "Krušik" sastao sa rukovodstvom fabrike i sa predstavnicima sindikata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Rukovodstvo fabrike namenske industrije informisalo je Vulina o stanju, postignutim rezultatima poslovanja, stepenu realizacije investicija koje su započete, planovima za budućnost, kao i o preduzetim merama koje se tiču bezbednosti zaposlenih koji obavljaju proizvodne procese.

Svetsko tržište vrlo raspoloženo za naše proizvode
Vulin je rekao da će Vlada Srbije nastaviti da intenzivno ulaže u odbrambenu industriju Srbije i dodao da je svetsko tržište u ovom trenutku "vrlo raspoloženo" prema proizvodnom programu Srbije.
Direktor Krušika Mladen Petković rekao je da fabrika ima dogovorenih poslova za 276 miliona dolara i da ima uposlene kapacitete za celu 2017, 2018. i 2019. godinu.
- Kako sada stvari stoje, Krušik će ove godine oboriti istorijski rekord kada je reč o obimu proizvodnje i izvozu, a po obimu izvoza premašiti za oko 80 miliona dolara - rekao je Petković.