Vesti
Politika
Dačić: Razgraničenje na KiM eliminisaće uzroke eventualnog rata između Srba i Albanaca
15.08.2017. 20:00
Izvor:
Dačić: Razgraničenje na KiM eliminisaće uzroke eventualnog rata između Srba i Albanaca
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je jutros da će njegov predlog o razgraničenju na Kosovu i Metohiji eliminisati "uzroke ratovanja" između Srba i Albanaca i ponovio da Srbija nikad neće priznati jednoglasnu nezavisnost Kosova.
"Pokušavam da predložim trajno rešenje jer se bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava koje podrazumeva razgraničenje onoga što je srpsko, a što albansko", rekao je Dačić za RTS.
On je kazao da njegovim predlogom Srbija i Srbi "nešto dobijaju", jer se govori o razgraničenju, a ne o podeli.
"Postoji mogućnost da se napravi trajni dogovor, a u onim krajevima gde žive Srbi, to nikad neće biti nezavisno Kosovo", rekao je Dačić i dodao da je to moguće, ali "samo uz tenkove".
On je kazao da nema trajnog rešenja za Kosovo bez dogovora sa Srbijom i dodao da Kosovo nikad neće postati članica UN.
"Mi nismo utvrdili granice ni sa Bosnom i Hercegovinom, a kamoli sa nekom tvorevinom koja sebe zove nezavisno Kosovo", izajvio je potpredsednik Vlade Srbije.
Dačić je dodao da iz Prištine dolaze stavovi po kojima je dijalog pokrenut da bi Srbija priznala Kosovo.
"U ime Vlade i predsednika Srbije, mi nikad nećemo priznati jednostranu nezavisnost Kosova", istakao je potredsednik Vlade.
Dačić je ocenio i da nema razloga da međunarodna zajednica njegov predlog ne bi priznala, jer je reč o dogovoru, a ne o sili.
Ministar je zaključio da za rešenje kosovskog pitanja nema mnogo vremena i da "treba uraditi ono što se može, dok se može".