Vesti
Politika
Brnabić i Dačić primili u oproštajnu posetu ambasadora Hrvatske, Vučić ide u Zagreb
28.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić i Dačić primili u oproštajnu posetu ambasadora Hrvatske, Vučić ide u Zagreb
Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića, koji je ocenio da odnosi dve države idu uzlaznom putanjom, saopštila je Vlada Srbije.
Markotić je rekao da će unapređenju odnosa doprineti i predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, kao i poseta hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić Srbiji.
Brnabić i Markotić su se složili da je ekonomska saradnja država na visokom nivou, a zaključeno je i da treba više uraditi na koordinaciji kako bi države zajednički nastupale na trećim tržištima, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je razmotrena i mogućnost održavanja foruma koji bi okupio privrednike iz obe zemlje, kao najboljeg vida ekonomske saradnje.
Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija uradila mnogo za prava nacionalnih manjina u Srbiji, ali da je neophodno da obe države nastave intenzivan rad i saradnju kako bi prava manjina u obe države bila ostvarena na najbolji mogući način.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić takođe je danas primio u oproštajnu posetu odlazećeg ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića, ocenivši da je saradnja sa njim bila dobra, uprkos pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje.
Šef srpske diplomatije razgovarao je sa odlazećim ambasadorom Hrvatske o potrebi intenziviranja političkog dijaloga između dve zemlje na najvišem i visokom nivou u predstojećem periodu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Dodaje se da su Dačić i Markotić razgovarali i o otklanjanju zastoja u radu pojedinih međuvladinih mešovitih komisija za otvorenih pitanja.