Vesti
Politika
Vučić: Mali izgledi za istorijsko rešenje s Albancima, ali treba pokušati
31.08.2017. 20:00
Izvor: Beta
Vučić: Mali izgledi za istorijsko rešenje s Albancima, ali treba pokušati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u današnjoj rundi dijaloga Beograd-Priština vođeni "otvoreni razgovori" o primeni dosad postignutih dogovora i utanačeno je da se sprovede sporazum o pravosuđu, ali se vidi da su mali izgledi za rešavanje dugoročnih istorijskih pitanja između Srba i Albanaca.
Vučić je posle susreta s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini rekao da i tu malu šansu za rešavanje srpsko-albanskog istorijskog pitanja treba iskoristiti i to je je i otvoreno u današnjoj rundi dijaloga.
Srpski predsednik je rekao da bi, pored dogovora u dijalogu o pravosuđu i mostu na Ibru do kraja godine, "trajnija rešenja", o čemu je delegacija Srbije imala svoje zamisli, bila od velikog značaja za odnose dva naroda i razvoj i stabilnost celog regiona.
To bi bilo od velike koristi za formiranje Zajednice srpskih opština, ali je konstatovano, naveo je Vučić, da s tim u vezi Priština nije načinila nikakav napredak.
"Vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo, jer vredi probati zbog budućnosti", stavio je do znanja srpski predsednik.
Vučić je naveo da su na današnjem sastanku u Briselu razmotrena i pitanja vezana za razvoj i stanje prilika u celom regionu Balkana.
On je rekao da je u susretu s Tačijem i visokom predstavnicom EU Mogerini otvorio pitanje hapšenja Srbina Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci na Kosovu, navodei da je to "vrhunac licemerja" i da se tako nešto nije smelo dogoditi.
"U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu", rekao je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da je "interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu, a prijavio ga je posle 18 godina, valjda plašeći se da će mu je tražiti nazad".
Predsednik je rekao da će Srbija pratiti sve što je vezano za "slučaj Mitrović" i da se nada da će to biti brzo i povoljno rešeno.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da je danas u razgovoru s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, dogovoreno da se nastavi rad na novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine na "normalizaciji odnosa i pomirenju".
Posao na tome će se nastaviti idućih nedelja, navela je Mogerini i dodala da su se Vučić i Tači dogovorili da se sprovedu "konačni koraci" za primenu dogovora o pravosuđu koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU.
Dva predsednika su potvrdili da će dogovor o pravosuđu biti u potpunosti primenjen do 17. oktobra, navodi se u saopštenju.
"Na taj dan će sudije, tužioci i sudsko osoblje biti potpunosti uključeni u kosovsko pravosuđe", rekla je visoka predstavnica i navela da će "uključivanje sudskog osoblja omogućiti pravosuđu da bude sprovedeno širom Kosova i posebno na području Mitrovice".
Visoka predstavnica EU je navela da pozdravlja nanova izraženu predanost dva predsednika tom procesu.
Mogerini je rekla da su EU i ona lično u potpunosti opredeljeni za perspektivu ulaska u EU Srbije, Kosova i celog regiona, dodavši da je napredak dve strane na putu ka EU čvrsto vezan za napredak u dijalogu.
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da su dijalog Beograd-Priština i pomirenje jedini put za napredak obe strane ka Evropskoj uniji i da je nužan "konačni sporazum u dijalogu" da bi se to postiglo.
Tači je posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini rekao da je današnja runda dijaloga bila "značajna" i da su razmotreni sledeći koraci "u novoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju".
On je rekao da su "dijalog i pomirenje jedini put za napredak dve zemlje" i da veruje da će biti postignuti novi dogovori.
"Obema stranama je nužan konačni sporazum da bi napredovale ka integraciji u Evropsku uniju", naveo je on.
Tači je potvrdio da je na sastanku dogovoreno da se do 17. oktobra u potpunosti sprovede i, kako je rekao, u kosovski sistema ugradi sporazum o pravosuđu.
"Mi smo dve suverene i susedske zemlje i nužno nam je da se taj proces završi što pre da bismo dobili konačni sporazum", rekao je Tači i dodao da za to postoji snažna podršk Evropske unije i SAD.