Vesti
Politika
Vučić prosvetarima: Imaćete uskoro veće plate nego ikada
01.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
Vučić prosvetarima: Imaćete uskoro veće plate nego ikada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Majdanpeku, gde je obišao renovirane zgrade Gimnazije i tehničke škole. On je poručio zaposlenima u prosveti da će veoma brzo imati veće plate i da će se gledati da imaju što bolje uslove za rad.
Vučić je učenicima, koji danas polaze u školu, poručio da im znanje niko ne može oduzeti. Od njih je zatražio da budu marljivi i vredni da više rade i uče i slušaju nastavnike ali i da će se gledati da svima onima koji ih uče i učestvuju u tom procesu bude bolje i imaju bolji materijalni položaj i uslove rada.

- Imaćete veoma brzo svi, ne velike i ne dovoljne, ali svakako veće plate nego ikada - poručio je Vučić prosvetnim radnicima.

Obraćajući se učenicima Četvrtog razreda Tehničke škole, ekonomski smer, rekao je da je država uložila 1,2 miliona evra u zgradu škole, i poručio im da izaberu sami šta će da studiraju.

Kaže da je čuo u Engleskoj da motivacija učenika može biti 40 odsto veća kada je škola lepo opremljena i kada uče iz kvalitetnih udžbenika Rekao je mladima da razmišljaju kako mogu da doprinesu društvu i dodao da su obično najbolja rešenja ona koja zahtevaju mnogo truda i rada, a ne laka.

Na zgradi u kojoj se nalaze obe škole, urađena je fasada, zamenjena kompletna stolarija, nabavljena nova oprema i inventar, a zamenjen je i sistem grejanja pa će se učenici ubuduće, umesto na mazut, grejati na pelet.

U holu škole postavljena je izložba fotografija koja prikazuje kako je škola izgledala ranije.

Obe škole pohađa ukupno oko 400 učenika.

Inače, Vučić je seo u zadnju klupu kada je došao da razgovara sa učenicima.Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, koji je, takođe posetio školu u Majdanpeku, rekao je da deca ne bi trebalo mnogo da čitaju, već više da imaju praksu.

Na to mu je predsednik Vučić poručio da polazi verovatno od sebe i da bi deca trebalo da imaju i teoriju i praksu.

Pošto je Drobnjak posle toga seo pored njega, Vučić je ustao, i u šali, kazao da je "uvek bežao od takvih".Nakon razgovara sa učenicima Vučić je obišao fiskulturnu salu, gde je odigrao stoni tenis sa đacima.

U poseti školi u Majdanpeku nalaze se i ministar obrazovanja Mladen Šarčević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Priština zbog Samoopredeljenja ne može da ispuni dogovore iz Brisela

Predsednik Srbije istakao je da vlasti u Prištini, i da hoće, mada nije siguran da žele, ne mogu da ispoštuju dogovore iz dijaloga, zbog pritiska Samoopredeljenja Aljbina Kurtina, te dodao da će Srbija insistirati na slučaju Mitrović, koji je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu.

- Mi smo u stanju da uradimo sve što smo se dogovorili i poštujemo dogovore, a za njih sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju - kazao je on novinarima u Majdanpeku.

Upitan koga će da podrže Srbi na Kosovu rekao je da je to teško pitanje jer se sve političke stranke zalažu za očuvanje trenutnog stanja, odnosno jednostrano proglašenu nezavisnost, a posle za odlučivanje o ujedinjenju sa Albanijom, dok Samoopredeljenje kao prvu tačku u svom programu i ima za cilj Veliku Albaniju.

- U toj političkoj atmosferi, pod pritiskom Samoopredeljenja, pitanje je da li stvarno verujete da mogu da isporuče nešto - kazao je Vučić.

Istakao je da će Srbija insistirati na slučaju Mitrović, ocenjujući da ta vrsta ponižavanja ne dolazi od Albanaca, već je predstava za neke druge, koja je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu.

- Kao da ne znamo ko ima tamo vlast od agresije NATO. Tražićemo argumente i borićemo se. Posle izvesnog vremena morate da izađete sa argumentima ili da se povučete. Verujem u snagu naših argumenata i istinu - rekao je Vučić.

Ne bojim se pretnji i ne treba mi zaštitaPredsednik Srbije rekao je da se ne boji pretnji koje su izrečene na njegov račun i da mu nije potrebna ni zaštita.

- Ti koji prete ubistvima i uriniranjem po grobu pa se onda prave gde smo to (rekli), pa kad smo (rekli)... Da je to neko rekao za nekog od njih, Tužilaštvo bi do sada pola države pohapsilo, ali kada sam u pitanju ja - to je izgleda dozvoljeno, prirodno i normalno. Neću da vršim nikakav pritisak. Ko Boga ih molim samo nemojte mene da štitite - rekao je on novinarima u Boru.

Glumac Sergej Trifunović, reagujuiu što niko neće odgovarati za smrt dečaka Alekse Jankovića koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, pre više od mesec dana na Tviteru je napisao: "O kom, bre, ti BDP-u pričaš. O kom privrednom rastu i kojoj borbi protiv kriminala? Pišaću na vaše grobove". Poslednja rečenica tvita je, kako je objasnio Trifunović, parafraza naslova romana "Pljuvaću po vašim grobovima" francuskog pisca Borisa Vijana.

Posle incidenta u kome je pre nekoliko dana gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a uputio niz pretnji i uvreda stranačkom kolegi, SNS se oglasila saopštenjem u kome je kritikovala Trifunovića i Sašu Jankovića zbog tvitova i optužila ih da žele da ubiju Aleksandra Vučića.

Vučić je upitao zašto su hapšeni i privođeni neki za desetostruko manje pretnje.
- Zato što ovo izgovara neko ko je veoma važan ili neko koga se plašite, zvao se on Trifunović, Janković, Brkić... Meni ne treba ništa. Da li je neko minoran ili ne, za svakog ima zakon. Što se mene tiče, nemoj da ga primenjuju, neka ih zaštite, neka govore šta god hoće i rade šta hoće. Nisam se nimalo uplašio - kazao je on i dodao da svako treba da se plaši svoje savesti.

Vučić je zamerio što televizija N1 nije o tome izveštavala i dodao da bi "na sva zvona objavili" da je on to rekao.

- Ovako ste to sakrili jer je normalno da se urinira po grobu još živog čoveka. Još sam živ. Mrdam, kao što vidite. Ne baš preterano uspešno, ali još mrdam - naveo je Vučić.

On je rekao da od Osme sednice (CK Saveza komunista Srbije 1987) u Srbiji niko nije izgovorio "ovakve gadosti" na nečiji račun.

- Nikada niko od Osme sednice u Srbiji a da je važan politički akter takve gadosti nije izgovorio kao što su poslednjih dana izgovarane o meni. I svi ćutite i sakrivate to - kazao je on i izrazio zahvalnost nekim televizijama što su "ogolile njihovu nepristojnost".

Vučić je rekao "da njima (koji prete) ne želi ništa loše", ali da želi Srbiji da takvi ne pobeđuju na izborima.

On je rekao i da mu nije potrebna ni zaštita "ni ovakvih momaka (koji ga čuvaju)" i citirao Vinstona Čerčila koji je napisao: "Živi kroz opasnost, prati sve što se dešava i ne plaši se nikoga i biće sve uredu".

Sutra sa Dodikom i Cvijanović

Vučić je najavio je da će se sutra sastati, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske.

Vučić je novinarima u Majdanpeku rekao da će na sastanku biti on i Brnabić i predsednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović.