Vesti
Politika
Ministar pravde: Srbija ne može da bude deo istrage ubistva Olivera Ivanovića
18.01.2018. 20:00
Izvor: Beta
Ministar pravde: Srbija ne može da bude deo istrage ubistva Olivera Ivanovića
Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je danas da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključeno u istrazi smrti predsednika Građanske inicijative SDP,Olivera Ivanovića, ali da je spremno da sarađuju sa Srbijom oko tog slučaja.
"Ni u kom slučaju nećemo nikakvo mešanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno mešanje (u istrazi). To ćemo raditi samo mi", kazao je Tahiri za portal gazetaexpress.com.
On je rekao da će se istragom baviti policija i tužilaštvo Kosova.
U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova koja je podeljena medijima navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva dela zahtevaju hitnu reakciju.
"Ministarstvo pravde je spremno za međusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmenu informacija koje mogu da doprinesu što bržem rešavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Republike Kosova u vođenju istrage", stoji u zajedničkom saopštenju dva kosovska ministarstva.
Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od Unmika i Euleksa tražiti da se u istragu uključe i predstavnici institucija Srbije, predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je sinoć tokom telefonskog razgovora s njim spremnost da kosovske institucije sarađuju sa srpskim u istrazi ubistva Ivanovića.
Tači je na Fejsbuku napisao da su nadležni organi Kosova spremni da, u skladu s važećim zakonima Kosova, sarađuju i primaju "bilo kakvu pomoć koja može dovesti do rasvetljavanja ubistva".