Vesti
Politika
Dačić u UN: Potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma
26.01.2018. 20:00
Izvor: Beta
Dačić u UN: Potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na otvaranju srpsko-jevrejske izložbe "Jasenovac-pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama u Njujorku da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.
Dačić je, kako je jutros prenelo njegovo ministarstvo, ukazao da logor Jasenovac mora ostati kao jedan od najznačajnih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista tog vremena.
"Ne smemo dozvoliti nasilno niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima u prošlosti. Ako ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina iz prošlosti", rekao je Dačić.
On je dodao da je izložba u Njujorku značajna za očuvanje sećanja i da žrtve "koje su pale za ideale nekog boljeg i slobodnijeg sveta ne smeju biti uzaludne" i da je prilika da se međunarodna javnost upozna s tim u svetu manje poznatim poglavljem Drugog svetskog rata.
"Ona treba i da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota. Deo takvih nastojanja su i nenaučne reinterpretacije događaja i procesa iz perioda Drugog svetskog rata koje postaju deo javnog govora i opravdavaju zločine. Naša dužnost je da se protiv toga borimo, jer zaborav zločina je novi zločin i poziv da se on ponovi", rekao je Dačić.
Dodao je da pitanje memorijalizacije logora Jasenovac do danas nije rešeno na primeren način, a da je jedan od razloga što su ustaški logorski objekti sistematski uništeni, dok su nacistički logori očuvani i od njih su stvorena mesta sećanja i edukacije, dok uz to nikada nisu izvršena ni sveobuhvatna istraživanja.
"Na žalost, politika potiskivanja, zaborava i simetrije zločina nije mogla da nadomesti ono što je civilizacijski dug prema mrtvima, ali i prema živima: suočavanje sa zločinom, njegovo kažnjavanje, naučno istraživanje i adekvatna memorijalizacija", rekao je Dačić.
On je dodao da je najnovija memorijalizacija Jasenovca izazvala je velike kontroverze, pre svega zbog činjenice da se u individualizaciji žrtve izgubila njena pripadnost određenoj naciji ili "rasi", "iako je upravo to bio razlog stradanja najvećeg broja zatočenika".
"Takav pristup treba posmatrati kao deo šireg toka revizije istorije Drugog svetskog rata i politike Nezavisne države Hrvatske (NDH), u čemu logor Jasenovac ima vrlo značajno mesto", rekao je Dačić.
Izložba u UN otvorena je povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januar, koji su proglasile UN u znak sećanja na dan oslobođenja Aušvica.
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je ocenilo da izložba o Jasenovcu u UN u Njujorku "manipuliše i plasira lažne podatke", i da stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".