Vesti
Politika
"IDEM U NAJBOLJOJ VERI" Vučić prihvatio poziv Kolinde Grabar Kitarović da poseti Hrvatsku
31.01.2018. 20:00
Izvor: Blic
"IDEM U NAJBOLJOJ VERI" Vučić prihvatio poziv Kolinde Grabar Kitarović da poseti Hrvatsku
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske predsednice da poseti tu zemlju.
On je to rekao danas na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, koji je sinoć doputovao u posetu Beogradu.
- Smatram da je za našu zemlju jako važno što smo dobili poziv da posetimo Hrvatsku, prihvatamo, 12. i 13. februara - rekao je Vučić.
On je rekao da će prilikom posete Hrvatskoj razgovarati sa "svim hrvatskim zvaničnicima i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda".
- Moramo da razgovaramo, da vidimo šta možemo zajedno da uradimo, da pomognemo i Srbima u Hrvatskoj. Uveren sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji, sa kojom takođe želimo saradnju - rekao je Vučić i dodao da želi da rešava i druge probleme.
- Ti razgovori neće biti laki. Ići ću u najboljoj veri sa željom da nešto uradimo na našu decu i našu budućnost. Lošije od trenutnog stanja ne može da bude, može da bude samo bolje - rekao je Vučić.
On je kazao i da ne očekuje "prijatne razgovore", da je mnogo otvorenih pitanja, i da ne zna kakvi će rezultati biti.
- Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred. Razgovora ne trebamo da se plašimo - rekao je Vučić.
On je naveo da ovo nije trenutak u kome bi "Srbi i Hrvati trebalo da se nadgornjavaju u težini reči koje će jedni protiv drugih da izgovore, da razmišljaju kako će srpska i hrvatska javnost dobro da reaguju ako se izgovori više teških reči ili uvreda".
- Važno je da razgovaramo i rešavamo probleme koji postoje između dve države, i to ne samo po pitanju prošlosti i njenog različitog viđenja, već da razgovaramo o tome šta možemo da uradimo. Možemo mnogo zajedničkih projekata u budućnosti da imamo - rekao je predsednik Srbije, koji je naveo da će zatražiti pomoć hrvatskih vlasti za oživljavanje srpskih sela u toj zemlji.

Odlaganje sastanka
Susret šefova država Srbije i Hrvatske u Zagrebu trebalo je da se realizuje u novembru prošle godine, ali je odložen zbog loše atmosfere, sa čim su se saglasili i Vučić i Grabar Kitarović.
Povod za tadašnje prepucavanje između dve države bilo je podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, što je Hrvatska osudila, a Srbija branila.

Podrška iz EU
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozdravio je danas odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i poseti tu zemlju.
Tajani je rekao da Vučićevo prihvatanje poziva predstavlja pokazatelj dobre volje da se razgovara. Kazao je i da će premijera Hrvatske Andreja Plenkovića sresti uskoro u Strazburu, i da će mu preneti ono što je razgovarao sa Vučićem, kao i da će pozvaće i Hrvatsku da učini korak u susret traženju zajedničkih rešenja za otvorene probleme.