Vesti
Politika
Kandić: Iznenađeni smo kandidaturom za Nobelovu nagradu
01.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
Kandić: Iznenađeni smo kandidaturom za Nobelovu nagradu
Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je kandidatura za "Nobela" nju i sve u Fondu iznenadila i da su pomalo zbunjeni.
Ona je to rekla povodom vesti da su predsedavajući američke Helsinške komisije, republikanski senator iz Misisipija Rodžer Viker i demokratski član Odbora za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, kongresmen iz Njujorka Eliot Engel nominovali nju i Fond za Nobelovu nagradu za mir.
- Imamo u vidu kakva je situacija na polju tranzicione pravde, u svim državama na području biše Jugoslavije, vrlo malo smo svi uradili tako da nam se ovaj predlog za Nobelovu nagradu čini nestvarno i nije u skladu sa onim dokle smo posle svih tih ratova žrtava, posle 25 godina stigli... Nismo se baš mnogo pomerili - rekla je Kandić.
Rok za podnošenje kandidatura za Nobelove nagrade istekao je 31. januara u ponoć, a kandidate su mogli da predlažu članovi nacionalnih skupština i vlada suverenih država, članovi Međunarodnog suda pravde u Hagu, univerzitetski profesori, dobitnici ranijih Nobelovih nagrada za mir i članovi upravnih odbora organizacija koje su dobile nagradu, kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta.