Vesti
Politika
EU OŠTRIJE PREMA SRBIJI "Postaćete članice Unije, ali ne u stanju u kojem ste danas". Evo šta nam još ZAMERAJU
05.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
EU OŠTRIJE PREMA SRBIJI "Postaćete članice Unije, ali ne u stanju u kojem ste danas". Evo šta nam još ZAMERAJU
Evropska unija (EU) je pooštrila jezik u poglavlju vladavine prava, u tekstu strategije o Zapadnom Balkanu i jasno upozorava da će zemlje regiona postati članice EU, "ali ne u stanju u kojem su one danas".
U najnovijoj verziji Strategije za Zapadni Balkan, u koju Radio Slobodna Evropa ima uvid, navodi se da je politička elita u zemljama regiona povezana sa kriminalnim strukturama.
- Danas, zemlje pokazuju jasne elemente "zarobljene" države, uključujući veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlade i administracije, kao i snažno uplitanje javnog i privatnog interesa - ističe se u najnovijoj verziji Strategije i ocenjuje da sve ovo gaji osećaj nekažnjavanja i nejednakosti, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Političko mešanje u medije
Strategija o kredibilnoj perspektivi proširenja prema Zapadnom Balkanu Evropska komisija će objaviti u Strazburu u utorak. U najnovijoj verziji ovog dokumenta se upozorava da postoji "ekstenzivno političko mešanje u medije i kontrola nad njima".
- Vidljivo osnaženo i nezavisno pravosuđe, kao i odgovorne vlade i administracije, su neophodne za donošenje trajnih društvenih promena koje su potrebne - poručuje se u najnovijem tekstu Strategije.

Dijalog Beograda i Prištine
Strategija o Zapadnom Balkanu upozorava na dva važna pitanja koja se tiču celog regiona, a koja se trebaju rešiti pre pristupanja bilo koje zemlje u EU: dijalog između Srbije i Kosova, te bilateralni sporovi.
- Ne može postojati trajna stabilnost u regionu bez efektivne i sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, putem dijaloga koji pomaže EU. Sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovale na evropskom putu - navodi se u tekstu Strategije koja predviđa postizanje takvog dogovora do kraja 2019. godine.

Bez Kosova u Strategiji?
Kosovski mediji prenose danas da u Strategiji o proširenju zemalja Zapadnog Balkana, koja se bavi pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana EU, nema Kosova.
Kako piše prištinska "Gazeta expres" Priština se u tom dokumentu pominje samo u kontekstu dijaloga sa Beogradom.

Ne želimo da uvezemo vaše probleme
Oko otvorenih bilateralnih pitanja između zemalja u regionu, tekst Strategije jasno poručuje da se pre prijema zapadnobalkanskih zemalja u EU moraju "pronaći i biti sprovedena" definitivna i obavezujuća rešenja.
- EU ne može i neće uvesti bilateralne sporove - poručuje se u tekstu Strategije.
Kada su u pitanju nerešeni granični sporovi između ovih zemalja, Evropska komisija smatra da bi strane trebale da ih "bezuslovno podnesu na obavezujuću, konačnu arbitražu", kao što je Međunarodni sud pravde.
Odluke arbitraže o granicama bi trebale obe strane da primene i ispoštuju u potpunosti pre prijema u EU, a to bi trebalo da se uzme u obzir i prilikom pripreme Pristupnog sporazuma.
Evropska komisija ima konkretne primedbe i u poglavlju ekonomije gde se takođe ističe da postoji političko mešanje.
- Kritični delovi ekonomije u regionu su nekonkurentni, sa previše nepotrebnim političkim uplitanjem i nerazvijenim privatnim sektorom - navodi se.

Vremenske odrednice stoje
Osim eksplicitnijih stavova Brisela oko značajnijih pitanja u regionu, tekst Strategije nije doživeo suštinske izmene kada je reč o vremenskoj izvodljivosti pristupanja u EU za svaku zemlju.
Crna Gora i Srbija se i dalje identifikuju kao lideri u regionu, te njihov prijem u EU se predviđa do kraja 2025. godine, s time što bi pristupni pregovori bili završeni 2023. Iste godine, kada lideri u regionu zaključuju pregovore, predviđa se početak procesa sa Bosnom i Hercegovinom.
Albanija i Makedonija bi trebale da otpočnu pristupne pregovore 2019. godine.
Kraj 2019. je rok kada bi Srbija i Kosovo trebale da postignu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.