Vesti
Politika
VUČIĆ U HRVATSKOJ
12.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
VUČIĆ U HRVATSKOJ
Svečani doček i razgovor sa Kolindom u "četiri oka"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Zagreb, gde je danas počeo zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj. On će se sastati sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privrednima dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.Predsednik Vučić se odmah sa aerodroma uputio ka služebnoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, gde je u razgovorima, najpre u četiri oka, a potom i sa delegacijama, proveo celo pre podne.
Vučića je dočekala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović. Uz svečanu gardu, svirana je himna "Bože pravde", a sa hrvatske strane "Mi smo garda Hrvatska", koja je nastala za vreme takozvanog Domovinskog rata.
Predsednici Hrvatske i Srbije razgovarali su nasamo više od sat i po vremena, iako je prvobitno bilo predviđeno da taj sastanak traje sat vremena. Nakon toga, počeo je sastanak dve delegacije.
Još jedna zanimljivost je da je hrvatska predsednica na desnom rukavu kaputa u kome je dočekala Vučića imala izvezenu reč "Hrabrost", pa se hrvatski mediji pitaju kome je poruka upućena, srpskoj ili hrvatskoj javnosti.
Kao javlja hrvatski portal Index.hr, Zagreb je danas, trasom kojom će se kretati delegacija Srbije, okićen srpskim zastavama. Oko zagrebačkog aerodroma su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije.
Što se tiče bezbednosnih mera, poseta Vučiće se poredi sa posetom bivšeg potpredsednika SAD Džordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi.
Hrvatski mediji javljaju i da su po Zagrebu raspoređeni snajperisti i policajci u civilu, koji će brinuti o bezbednosti srpske delegacije. U isto vreme dok su se zvaničnici pripremali za posetu, na Trgu Bana Jelačića u centru grada održano je okupljanje ratnih veterana i udovica Domovinskog rata.
Nikad uoči posete nekog šefa strane države nije vladala ovako loša atmosfera, piše riječki "Novi list". Kako prenosi N1, protest na Trgu svetog Marka neće biti održan, jer je policija zabranila pristup protestantima na Gornji grad.
Zato je protest i premešten na Trgu Bana Jelačića. Međutim, po njegovom okončanju, jedan broj građana se ipak uputio prema Kamenitim vratima na zagrebačkom Gornjem gradu.
"Zovi, samo zovi, svi će sokolovi" i "Za dom spremni", orilo se na policijskoj barikadi postavljenoj kod ove kapije. Međutim bilo je i poruka, pretpostavlja se za hrvatski vrh, pa su demonstranti uzvikivali i "Idaja, izdaja", "Kolinda, izdala si nas".
Neki učesnici nose crne jakne, na kojima, "na leđima" piše "HOS za dom spremni", a pevaju "Hrvatska mati, nemoj tugovati...", i parafraziraju "Vučiću, je l' ti žao, četri rata si izgubio". Ima transparenata, poput "Vukovar - Srebrenica", i "Vučiću, Glina je u Hravstkoj i ostaće".
Nekoliko desetina demonstranata okupio se u centru Zagreba, ispred sedišta Srpskog narodnog veća (SNV), u Gajevoj ulici.

Inače, Markov trg je na "ruti" posete predsednika Vučića, u okviru koje posle razgovora sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ima sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.
Incidenata nema, a demonstrantima su se prirdužili i pojedini saborski poslanici, poput Josipa Đakića (HDZ) i Mira Bulja (Most). Kako prenosi N1, jedna osoba je privedena zbog sadržaja na taransparentu a, prema nezvaničnim informacijama, na njemu je pisalo "Za dom spremni".
Inače, protest u centru Zagreba prate i jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja. Hrvatski mediji navode da je na ovom skupu oko 400 ljudi, a jedan od učesnika drži transparent na kome piše "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odstetu".
Okupljenima se obratila i predsednica Udruženja udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Dosta njih ogrnuto je šahovnicama, neki su u jaknama HOS-a, a istaknuta je i jedna zastava sa ustaškim natpisom "Za dom spremni".

Sastanak nakon dve godine

Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.
Ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas, kako navodi Hina, stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.
Uoči Vučićeve posete, navodi "Novi list", u prvi je plan izbila tema ratne odštete koju je pokrenuo premijer Andrej Plenković, ali ona nije samo iznenadila Vučića, već i otkrila jednu od pukotina u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora prema poseti predsednika Srbije.
Dok je Plenković aktualizovao tu temu, u Kabinetu predsednice Hrvatske navode da "ratna odšteta nije u pripremnim materijalima".
Razmirice između Pantovačka i Banskih dvora videle su se čim je Grabar-Kitarović pozvala Vučića, ali isprva su bile terminske, a ne tematske prirode, piše ovaj riječki dnevnik.

Rasprava o srpskim zastavama

Navodi se i da o atmosferi dovoljno govori to što se u javnosti raspravlja hoće li u Zagrebu biti istaknute zastave Srbije, kao što se to redovno radi kada u službenu posetu dolazi neki šef države.
Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati.

Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.
U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.
Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu "Gvozd", i posetiti jednu porodicu.