Vesti
Politika
Optimista sam, sporazum do kraja 2019
16.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
Optimista sam, sporazum do kraja 2019
Mogerini: Optimista sam, sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja 2019. godine
Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da očekuje da Beograd i Priština postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom su, kako kaže, već ušli u razgovore o tom pitanju.
- Ja sam realno optimista da će to doneti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine - rekla je Mogerini.

Ona je sa sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU u Sofiji poručila da jasno vidi odlučnost Beograda i Prištine, a posebno dva predsednika, koji su, kaže, ušli u razgovore o sporazumu koji bi rešio pitanje normalizacije odnosa.
- To bi definitivno bila kvalitativna promena i promena situacije za obe strane, ali i za region - primetila je Mogerini.

Ona je sa neformalnog sastanka u Sofiji, kojem su pored ministra spoljnih poslova zemlja članica EU prisustvovali i ministri zemalja kandidata, poručila da su bilaternalna pitanja uvek osetljiva u očima javnog mnjenja sa obe strane i da je to tako svuda u svetu.

- Potrebno je političko liderstvo, hrabrost, odlučnost i vizija šta je bolje za građane. Mislim da imamo dobru šansu povezujuću ovakve ohrabrujuće korake sa pepsektivom koja će definitivno doneti dobrobit celom regionu - izjavila je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je dvodnevni sastanak u Sofiji bio prva prilika da ministri EU razmotre nedavno predstavljenu Strategiju proširenja, naglasivši da među ministrima evropske 28-ce, kada je Zapadni Balkan u pitanju, postoje jasan i jedinstven pristup, pozitivna procena Strategije za proširenje kao i podrška činjenici da pod bugarskim predsedavnjem postoji prostor za napredak celog regiona.

- Datum 2025. godine jeste realističan i moguća perspektiva, a ne cilj, ne samo za dve zemlje koje trenutno pregovaraju već i za druge koje bi mogle da počnu pregovore - poručila je šefica EU diplomatije.

Mogerini je istakla da je na Savetu EU videla "jasno jednistvo u podršci poslu koji bi garantovao perspektivu zajedničke budućnosti unutra EU partnerima u regionu".

Tokom razgovora u delu sastanka na kojem su ministri zemalja članica EU razgovarali s ministrima zemlja kandidata razmotrena su pitanja jačanja saradnje u oblasti bezbednosti, a fokus je, prema rečima Mogerini, bio na borbi protiv terorizma i radikalizacije, kao i na razmeni informacija povratnicima sa stranih ratišta i zajedničkom poslu u evropskim misijama širom sveta.

- Istovremeno, informisali smo zemlje kandidate o poslu koji se unutar EU obavlja u oblasti evropske bezbednosti. Važno je za zemlje kandidate da budu svesne ovog važnog zajedničkog rada jer su i same izrazile želju da budu deo naše Unije - zaključila je šefica EU diplomatije.