Vesti
Politika
Sednica kosovskog parlamenta odložena za sutra
22.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
Sednica kosovskog parlamenta odložena za sutra
Posle više od dva sata kašnjenja, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio je da se vanredna sednica odlaže za sutra u 10 sati.
Kako prenosi Ljajmi.net, sednica na čijem dnevnom redu je trebalo da se glasa za sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, kasnila je zbog nemogućnosti da se obezbedi dovoljan broj poslaničkih glasova. Broj poslaničkih glasova nije dogovoren ni nakon razgovora Veseljija i premijera Ramuša Haradinaja sa šefovima poslaničkih grupa.
Ljajmi prenosi da je Veselji rekao da su predstavnici vlasti na dobrom putu da postignu konsenzus o demarkaciji. Inače, sporazum koji se odnosi na ovu temu potpisan je u Beču još 26. avgusta 2015. Crna Gora je odmah ratifikovala sporazum, a Priština to nije učinila do danas iako je rešenje demarkacije uslov da dobije viznu liberalizaciju sa zemljama EU.

Tačijev apel

Održavanju sednice nije pomogao ni apel predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, koji je poslanicima ranije poručio da je "glasanje za demarkaciju, glasanje za Kosovo u Evropi".

Tači je ranije danas pozvao poslanike da daju svoj glas "za izlazak Kosova iz izolacije". Kako piše portal albeu.com, Tači je posebno pozvao poslanike Srpske liste da glasaju za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji.
Prema Tačiju, glasanje za ratifikaciju demarkacije je glasanje za slobodu kretanja građana Kosova u zoni Šengena, odnosno, kako je rekao, "glasanje za Kosovo u Evropi".

- Danas, kada ceo svet nas gleda u nas, ja duboko verujem u spremnosti svih strana da ratifikuju sporazum, što stvara novu dinamiku u procesu pristupanja Kosova EU. Zato pozivam sve partije da poštuju volju svih građana, bez obzira na etničku pripadnost i religiju, da se slobodno kreću - rekao je on.

Takođe, naveo je i da poziva Srpsku listu da glasa o ovom sporazumu, poštujući volju srpske zajednice na Kosovu.
- U vreme kada je Kosovo ušlo u završnu fazu normalizacije odnosa sa Srbijom, Srpska lista nema razloga da ne ratifikuje ovaj sporazum. Neka ovo bude dan opuštanja za građane Kosova i jedinstveni dan svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini - naveo je Tači.

Inače, vanredna sednica kosovskog palamenta na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe Predlog zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, kasnila je sa početkom gotovo dva sata.
U međuvremenu premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji razgovarao sa šefovima poslaničkih grupa stranaka koje su došle na sednicu, preneo je portal Ljajmi. Međutim, nije poznato da li je Haradinaj uspeo da obezbedi najmanje 80 poslaničkih glasova, koliko je otrebno da bi Predlog zakona o demarkaciji bio usvojen.

Poslanik Alternative, Ilir Deda, se nada da će demarkacija danas biti ratifikovana.

- Imajući u vidu veliko interesovanje gradana, želim da vam kažem da se ništa dramaticno ne dešava. Došli smo do finala, možda bi trebalo da stranke više komuiciraju tokom prethodne tri godine. Nadam se da ćemo glasati za i da će ovo pitanje biti rešeno - rekao je Deda
Opozicioni pokret Samoopredeljenje ranije je najavio da neće glasati sa ratifikaciju sporazuma o demarkaciji, a tokom dana je i napustio parlament. I Srpska lista, kako je ranije Tanjugu rečeno u toj stranci, neće podržati ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji.

Uskraćivanje podrške naknadno su najavili poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova ukoliko, kako su rekli, deo Sporazuma bude i izveštaj Komisije u Špejtima Bulićija.
Poslanici ove stranke su razgovarali sa ambasadoom SAD u Pištini Gregom Delavijem, a on je od njih zatažio da budu demokratični i glasanjem za Sporazum omoguće da Priština izađe iz izolacije.

Delavi, koji se, inače, nalazi u parlamentu rekao je da njegovo prisustvo ima za cilj da podstakne poslanike da glasaju o demarkaciji.
- Mi smo ovde da pozovemo poslanike da glasaju za demarkaciju, ovaj sporazum je jasan i treba da bude izglasan. Svako treba da zna šta je cilj ovog sporazuma, a građanima Kosova bi trebalo da donese slobodu kretanja - rekao je Delavi, prenosi news.net.

Delavi je istakao da je zato neophodno obezbediti dovoljan broj glasova kako bi Sporazum bio izglasan.

Sudeći prema pisanju dela prištinskih medija, kosovski parlament je ponovo u krizi zbog nemogućnoti da obezbedi većinu za izglasavanje Zakona o demarkaciji.
U skupštinskom materijalu Vlada je Skupštini dostavila izveštaj Komisije za demarkaciju i izjava, koju su nedavno u Pogorici potpisali crnogorski predsednik Filip Vujanović i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Za usvajanje ovog zakona potrebno je najmanje 80 poslaničkih glasova i za sada se zna da će DSK, DPK, ABK i Inicijativa najavili da će glasati za taj zakonski dokument, dok je opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio da će glasati protiv.

Poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu neće glasati za Predlog zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, rečeno je Tanjugu u toj listi.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je jedan od uslova koji Priština treba da ispuni da bi dobila viznu liberalizaciju.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je bio protiv tog dokumenta dok je bio u opoziciju u prethodnom mandatu parlamenta, ranije je izjavio da očekuje da će taj dokument dobiti podršku parlamenta, a Priština viznu libealizaciju sa zemljama članicama EU.