Vesti
Politika
VUČIĆ GOST NEMAČKE KANCELARKE
27.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
VUČIĆ GOST NEMAČKE KANCELARKE
Ja ne propisujem ššta se mora desiti po pitanju Kosova, neću da delim savete. Predsednik Srbije je tu glavni akter, poručila je danas kancelarka Angela Merkel po pitanju sporazuma Beograda i Prišštine, a nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta "koja će propisati šta se mora desiti i šta je požželjno što bi trebalo uraditi".

- Inicijativa polazi od strane Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter - rekla je Merkel.

Ona je rekla da oni razgovaraju o tome i podržavaju stvari kada se traži njihova podrška.

- Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti - dodala je kancelarka.

Posle sastanka sa Vučićem, Merkel je istakla da Nemačka podržava evropski put Srbije i navela da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.
- Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem - rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala:

- Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo - rekla je Merkel.

Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin "ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana".

Takođe, kako je navela, raduje se što je predsednik Vučić pozvao u posetu Beogradu, i istakla da se nada da će ponovo doći u Srbiju.

- Trenutno je u toku sastavljanje vlade u Nemačkoj, nadam se da ću ponovo biti kancelarka - rekla je Merkel, i navela da o detaljima te posete trenutno ne može više da govori.
Predsednik Srbije rekao je da je za njega čast što je, "kao predsednik relativno male zemlje, gost nemačke kancelarke".

- To pokazuje kolika je njena ozbiljnost u rešavanju evropskih problema. Poznato je da se ja nikome ne udvaram niti dodvoravam, ali bez Merkelove i njenog truda i angažmana, plašim se da bismo imali težu situaciju u ovom delu Evrope - rekao je Vučić.

Bez Merkelove, stvari bi izgledale lošije

On je još i dodao da se plaši da bi bez njene zainteresovanosti stvari izgledale lošije.

- Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde i, zahvaljujući nemačkim investicijama u Srbiji, naš izvoz za Nemačku je dostigao je 1,9 milijardi - rekao je Vučić, i istakao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 43.000 ljudi.

Takođe, kako je naveo, "Nemci su nam pomogli da prevaziđemo ekonomsku situaciju", i istakao da je Srbija popravila poziciju za 50 mesta na "Duing biznis" listi Svetske banke.

Na pitanje novinara o rešavanju problema između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da ne misli da "našoj deci treba ostavljati sukobe".

- Verujemo u kompromis, a ne jednostavna i jednostrana rešenja, i nadam se da ćemo umeti da ih nađemo. Verujem u liderstvo Angele Merkel i podršku Srbiji na evropskom putu kakvu je do sada imala, ali i pronalaženje rešenja - rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, istakavši da je Nemačka ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju.
- Mi znamo da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24, i teška prepraka u rešavanju pitanja Kosova - rekao je srpski predsednik.

Kako je istakao, Merkelovoj je rekao da je "važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka", i da je Srbiji važna budućnost.

- Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik - istakao je Vučić.

Doček ispred kancelarske službe

Predsednik Srbije stigao je u radnu posetu u Berlinu, a oko podneva je počeo sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel, koja ga je dočekala ispred sedišta kacelarske službe u Berlinu.

Predsednik u Berlin boravi na poziv nemačke kancelarke, iz čijeg kabineta je najavljeno da su glavne teme sastanka bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomsko-političke teme.
Vučić je sinoć rekao da u Berlin ide kako bi od nemačke kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

"Želim da vidim kako Merkelova gleda na to. Moje će biti više da slušam, ali ću naravno i reći interese Srbije", kazao je on na konferenciji za štampu posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.
Kako kaže, za njega je velika čast što će biti u Berlinu i što će razgovarati sa Merkelovom, a zahvalan je na tome što je danas 43.000 ljudi u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a bilo ih je 17.000 kada je on postao premijer.

Najavio je da će se taj broj dalje povecahvati "iz dana u dan", jer će on u narednih dva ili tri meseca otvoriti tri ili četiri nemačke kompanije.
Ekonomska saradnja sa Nemačkom napreduje, politička je dobra, podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je najavljujući ovaj susret za Merkelovu rekao i da je "najvažniji i najveći evropski lider".

Nakon posete Berlinu, Vučić će u četvrtak boraviti u Sofiji, gde će sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana.