Vesti
Politika
Vučić posle susreta sa Tačijem: Nismo bili preterano radosni što razgovaramo, ali to nam je posao
01.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vučić posle susreta sa Tačijem: Nismo bili preterano radosni što razgovaramo, ali to nam je posao
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas u Sofiji razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o tome kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.
Vučić i Tači sastali su se na marginama Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU.
Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, kazao da često razgovara sa Tačijem jer je "uvek bolje razgovarati nego činiti bilo šta što bi bilo loše po srpski i albanski narod".
On je dodao da nije drago ni Tačiju, a ni da ni on nije preterano radostan kada mora da razgovara sa njim, ali je da je to njihov posao.
- „Razgovarali smo o tome kada da nastavimo dijalog u Briselu, kako i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob Srba i Albanaca - naglasio je Vučić.

"Do sredine maja da ispunimo kriterijume"
On je istakao da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU - Zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.
Vučić je rekao da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, pored napretka zapadno-balkanske šestorke ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.
Kazao je da se bilo reči o tome da treba da region radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već date zemljama i teritoriji Zapadnog Balkana. Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili vrlo malo uradile po tom pitanju.
Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja aktuelno predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi povezanosti regiona.
- „U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o autoputu Niš - Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine - najavio je on.
Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama po pitanju granica koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.