Vesti
Politika
MMF: Srbija na čvrššćim temeljima nego pre tri godine, neefikasan javni sektor i dalje problem
02.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
MMF: Srbija na čvrššćim temeljima nego pre tri godine, neefikasan javni sektor i dalje problem
Srbija je očigledno na mnogo čvršćim temeljima nego pre tri godine, a sada je veoma važno osigurati konsolidaciju i očuvanje teško ostvarenih rezultata, kao i sprovesti dodatne reformske napore da bi se transformisala u modernu ekonomiju, smatra šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa.
Sosa je, uoči 25. Kopaonik biznis foruma, rekao za Tanjug da su rezultati nedavno završenog trogodišnjeg ekonomskog programa Srbije, koji je podržao MMF, nadmašili sva očekivanja i da su dostignuća impresivna, uzimajući u obzir tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazila početkom 2015. godine.
- Za manje od tri godine, makroekonomska slika se drastično izmenila. Veliki budžetski deficit pretvoren je u suficit, koji je premašio jedan odsto BDP-a u 2017. godini, a javni dug sada beleži stabilan trend pada - navodi Sosa.
Sosa ocenjuje da je značajno i to što fiskalno prilagođavanje nije naštetilo privrednom rastu, već je, kaže, upravo suprotno, pomoglo povećanju poverenja, privatnih investicija, zaposlenosti i privrednog rasta.
- Osim toga, poboljšala se i otpornost finansijskog sistema, a problematični zajmovi su drastično smanjeni - ističe Sosa.
Kaže da su vlasti u Srbiji nastavile sa sprovođenjem sveobuhvatnog i ambicioznog programa strukturnih reformi, među kojima su, navodi, reforme javne uprave, preduzeća u državnom vlasništvu, finansijskog sektora i poslovne klime, ali su na tom polju, ocenjuje, "ostvareni mešoviti rezultati".
- U nekim od ovih oblasti došlo je do napretka, a u drugima je bilo kašnjenja, zbog čega je ekonomija i dalje preopterećena velikim i neefikasnim javnim sektorom - ističe Sosa.
Među prioritetnim oblastima kojima bi Srbija trebalo da se pozabavi u narednom periodu su, poručuje, restrukturiranje državnih preduzeća, kako radi povećanja njihove efikasnosti tako i smanjenja budžetskih troškova.
- Skromni javni resursi potrošeni za održavanje u životu neefikasnih kompanija trebalo bi da budu 'oslobođeni' i mogli bi se koristiti, na primer, za unapređenje infrastrukture, poboljšanje kvaliteta obrazovanja i sistema zdravstvene zaštite - ocenjuje šef misije MMF-a.
Smatra, međutim, da su potrebna i dodatna poboljšanja u poslovnom okruženju, posebno u pogledu racionalizacije i modernizacije poreske administracije, racionalizacije naknada i parafiskalnih taksi, kao i osiguranja efikasnijeg, nezavisnog i predvidivog pravosudnog sistema.
Potrebno je, dodaje, nastaviti borbu protiv sive ekonomije, sprovesti mere za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga, kao i za poboljšanje kvantiteta i kvaliteta javne infrastrukture kako bi se smanjio još uvek veliki infrastrukturni jaz.
- Sve ove reforme će otvoriti put za viši, održiviji i inkluzivniji dugoročni rast - zaključuje Sosa.