Vesti
Politika
"Kompromis znači odustajanje od maksimalističkih zahteva"
08.03.2018. 20:00
Izvor: B92
"Kompromis znači odustajanje od maksimalističkih zahteva"
Bukurešt -- Predsednik Srbije istakao u Bukureštu da kompromisno rešenje pitanja Kosova zahteva da obe strane odustanu od maksimalističkih zahteva.
Aleksandar Vučić je istovremeno zamolio rumunskog kolegu da se uključi u rešavanje tog problema.
Predsednik Srbije je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, zahvalio Rumuniji što se zalaže za kompromisno rešenje za jedan takav, za Srbiju veliki, problem.
Isto tako zahvalio se i što Rumunija nije priznala Kosovo.
Ukazao je da Srbiju i Rumuniju vezuje tradicionalno prijateljstvo. „Retki su narodi sa kojima u regionu nismo ratovali i sukobabljali se, a sa Rumunijom nismo. Nas vezuje tradicionalno prijateljstvo“, podvukao je Vučić. On je zamolio predsednika Rumunije da pomogne naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.
Vučić je za Johanisa rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, i preneo da ga je upoznao sa razgovorima o tom pitanju koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa.
Kako je rekao, Rumunija je najveća zemlja u regionu, i imajući u vidu i da je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, zamolio je da upravo i iz tog, neutralnog i drugačijeg, ugla pomogne da do kompriomisa dodje. Ponovio je da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve i drugi izgube sve, već i jedni i drugi da budu pomalo nezadovoljni i da bi to bilo rešenje koje bi bilo fer i jedino pravično.
Predsednik Vučić istakao je da Srbija ne razmatra priznanje Kosova i Metohije. On je, odgovarajući na pitanje novinara o priznanju Kosova uzvratio pitanjem „šta bi onda bio kompromis“. „Ako je predlog da samo Srbija prizna Kosovo, to znači da bi u tom slučaju Albanci dobili sve, a moje je pitanje šta bi Srbi dobili. Ako bi neko rekao meni „manastiri i crkve će biti zaštićene“, moje kontrapitanje bi bilo „zar bi ih u suprotnom palili ili šta““, kazao je on.
Vučić je naglasio da Srbija ulaže napore da dođe do kompromisnog rešenja, ne razmatra priznanje, ali da je otvorena za sva ostala pitanja koja vode ka konačnom rešenju ovog važnog problema. Prema njegovim rečima bitno je da se nađe način kako prići ovom problemu i prikazati ga javnosti.
„Moramo videti kako možemo naći održivo konačno rešenje koje bi ohrabrilo, doprinelo i podstaklo prijateljstvo dva najveća naroda na Balkanu - albanskog i srpskog. Spremni smo da razgovaramo o svim predlozima koji bi došli iz EU, njenih članica, Albanaca, Prištine, koje god strane. Moramo da nađemo sveobuhvatno kompromisno rešenje u kojem neće samo jedna strana biti zadovoljna, a druga potpuno nezadovoljna", naglasio je on.
Vučić je rekao da postoji širok spektar mogućnosti u potrazi za rešenjem, te da je neophodno naći dobru volju i predano raditi na tome. „Ako uspemo u rešavanju tog problema, to će pokazati da brinemo o budućnosti naših naroda, ako ne onda će to biti još jedan propust, svakako ne prvi“, kazao je on dodajući da će to pre da se desi nego što će se naći rešenje, ali da će Srbija činiti sve da se pronadje kompromis.
On je istakao da je, pošto se ne može živeti od prošlosti, sa svojim rumunskim kolegom razgovarao o budućnosti.
Zahvalio se Johanisu i rumunskom anrodu na podršci koju daju Srbiji na njenom evrospkom putu. „Nadamo se da će Rumunija, posebno tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2019, zadržati visoko na listi prioriteta članstvo Zapadnog Balkan u EU, pre svega Sbrije. To je za nas od izuzetnog značaja“, podvukao je on.

Johanis: Rešenje mora biti fer
S druge strane, rumusnki predsednik Klaus Johanis je rekao da rešenje za Kosovo mora biti fer i održivo i potvrdio predsedniku Srbije spremnost da se aktivno uključi u rešavanje tog problema i razgovara sa političarima širom sveta o tom pitanju.
Johanis je, na zajedničoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bukureštu, istakao da je neophodno naći rešenje za Kosovo, da je jasno da nema integracije u EU pre rešenja tog pitanja. Ono, kako je dodao, mora biti fer, doći iznutra i mora biti podržano od svih aktera, a tako i međuanrodnih.
Rumunski predsednik ocenio je da će rešenje kosovskog pitanja predstavljati ogroman korak u evropskom smeru za celokupno područje Zapadnog Balkana.
"Kosovo je komplikovano pitanje i verujem da će rešenje kosovskog pitanja predstavljati ogroman korak u evropskom smeru za celokupno područje Zapadnog Balkana. Mi smo voljni da se uključimo u pronalaženje dobrih rešenja za celokupno područje", kazao je Johanis.
„To je solucija koje je vitalno važan za ceo region, ne samo za Srbiju, građane Kosova, i druge zainteresovane međunarodne partnere. Ssto je pre moguće naći rešenje, to je bolje“, kazao je on. Johanis je preneo Vučiću da želi da bude deo diskusije o rešenju Kosova.
„Spreman sam da budem uključen i razgovaram sa političarima širom sveta o tom pitanju“, podvukao je on. „Ako rešenje ne bude fer, prihvatljivo i i podržano, ono neće biti soluacija. Bez rešenja koje bi zadovoljilo sve strane ono ne može biti održivo, a bez održivog rešenja ništa nećemo rešiti“, zaključio je Johanis.