Vesti
Politika
Ovo je krajnji rok do koga Beograd treba da dobije gradonačelnika
19.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Ovo je krajnji rok do koga Beograd treba da dobije gradonačelnika
Konstitutivna sednica Skupštine Beograda mora da bude održana do 17. maja, a do 16. juna Beograd bi trebalo da dobije i gradonačelnika.
Naime, nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora u Beogradu, počeo je da teče rok od 15 dana u kojem bi aktuelni predsednik gradskog parlamenta trebalo da sazove konsitutivnu sednicu novog skupštinskog saziva.
Konstitutivna sednica mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata, a od konstituisanja gradskog parlamenta može proći najviše 30 dana do izbora gradonačelnika.
To znači da predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević mora da sazove konstitutivnu sednicu u naredne dve nedelje, do 2. aprila, a rok za njeno održavanje je 17. maj.
Krajnji rok za izbor novog gradonačelnika, u tom slučaju, biće 16. jun.
Na konstitutivnoj sednici se potvrđuju mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta, koji moraju biti izabrani iz redova odbornika.
Po izboru, predsednik Skupštine zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.
Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.
Prema konačnim rezultatima koje je u nedelju uveče objavio GIK, u klupama gradskog parlamenta naredne četiri godine sedeće odbornici lista oko SNS, Dragana đilasa, Aleksandra Šapića i liste SPS-JS.
Koalicija "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" imaće 64 mandata, a drugoplasirana lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuju, ljudi pobeđuju" 26 mandata.
Listi Aleksandra Šapića, pripalo je 12 mandata, dok će koalicija SPS - Jedinstvena Srbija imati osam mandata.
Ostalih 20 lista, od 24 koliko ih je bilo na glasačkom listiću, nisu uspele da pređu cenzus, pa tako u gradskom parlamentu više neće biti Demokratske stranke, koja je u dosadašnjem mandatu brojala 16 odbornika.
Izbori za Skupštinu grada Beograda održani su 4. marta, a na četiri biračka mesta na opštini Stari grad juče, 18. marta, ponovljeno je glasanje, posle kojeg je GIK utvrdio konačne rezultate.