Vesti
Politika
Brnabić: Spremni smo za otvaranje još pet poglavlja
23.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić: Spremni smo za otvaranje još pet poglavlja
Srbija je spremna za otvaranje još pet poglavlja u pregovorima sa EU, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.
- Mi smo u ovom trenutku spremni za otvranje još dodatnih pet pregovračkih poglavlja. Razgovramo sa našim partnerima iz EU oko podrške da se što veći broj poglavlja otvori - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.
Ona nije precizirala koja su pregovračka poglavlja u pitanju.
Brnabić je dodala da je u tom smislu jako važno da nastavimo implementaciju započetih reformi, a pre svega radi boljeg kvalitat života građana Srbije.
Ona je kazala i da će predlog reforme Ustava Srbije biti poslat Venecijanskoj komisiji do kraja marta ili početkom aprila, i da Ministarstvo pravde "završava rad na tome".
- Nadam se da ćemo do kraja marta, odnosno sledeće nedelje ili početkom aprila, predlog poslati Venecijanskoj komisiji - rekla je Brnabić.
Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope i daje mišljenja u vezi sa ustavima članica i drugim pravnim normama.
Mišjenja Venecijanske komisije formalno pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u državama članicama Saveta Evrope i EU.
Brnabić je rekla da će se ove godine raditi i na elektronskom pravosuđu, i da je važno da postoji potpuna transparentnost u radu sudova.
- To će uticati i da se građani bolje osećaju kada imaju uvid u to kako radi naše pravosuđe, a svakako će uticati i na efikasnost srpskog pravosuđa - navela je premijerka.