Vesti
Politika
Marko Đurić uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i sproveden ka Srbiji
26.03.2018. 20:00
Izvor: Beta
Marko Đurić uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i sproveden ka Srbiji
Kosovska policija je potvrdila agenciji Beta da je Marko Đurić, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije, večeras deportovan u Srbiju.
Đurić i Selaković danas su oko 17 časova stigli u Kosovsku Mitrovicu da bi prisustvovali unutrašnjem dijalogu o KiM.
Kako je javila dopisnica Bete iz Mitrovice, policija je upala u prostorije Mitrovačkog dvora gde se održavao okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i uhapsila Đurića. Policija je suzavcem rasterala građane okupljene ispred Mitrovačkog dvora a suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gde su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.
Čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku.
U Kosovskoj Mitrovici je posle hapšenja Đurića više ljudi lakše povređeno. Kosovski specijаlci su, tokom аkcije hapšenja Đurića, nаpаli i povredili snimаteljа Radio televizije Srbije Vlаdimirа Milićа.
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je u izjavi za agenciju Beta pozvala vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala posle hapšenja Đurića. Ona je rekla da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga u Briselu, čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije. Ona je zaključila da EU žali zbog trenutne situacije.
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je s Đurićem otišao na Kosovo, postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali i izneo očekivanje da će Đurić odmah biti pušten.
Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je gostujući na RTS kazao da bi ovakvo ponašanje Prištine neko mogao da protumači kao "pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi".
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je hapšenje Đurića svesna, politička odluka. On je istakao da se hapšenjem Đurića nastavlja trend destabilizacije na Kosovu, koji je započet ubistvom lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića.