Vesti
Politika
Merkelova: Tu smo da pomognemo
13.04.2018. 20:00
Izvor: B92
Merkelova: Tu smo da pomognemo
Berlin -- Nemačka kancelarka i predsednik Srbije obratili se medijima pre sastanka. Angela Merkel: Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova.
Merkelova, koja se prva obratila medijima, naglasila je da će sa Aleksandrom Vučićem razgovarati o važnosti dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU, ali i o evrointegracijama. Takođe, kako je istakla, u procesima evrointegracija veoma je važna bliska saradnja i razgovori, a rekla je i da je Srbija preduzela ohrabrujuće reforme, za šta je uputila pohvale premijerki Srbije.
"Tu smo da pomognemo da se pronađe rešenje, ma koliko to teško izgledalo", kazala je nemačka kancelarka.
Nakon što se zahvalio Angeli Merkel na njenoj ličnoj zainteresovanosti za Balkan i Srbiju, predsednik Vučić je istakao da, što se tiče bilateralnih odnosa, Srbija i Nemačka idu krupnim koracima napred.
"Nemačka i Srbija imaju svake godine sve veću trgovinsku razmenu. Nemačka je najznačajnija zemlja u EU za nas", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, pred Srbijom su teški i bolni koraci na putu ka članstvu u EU. "Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu", rekao je Vučić. Na tom putu, kako je istakao, "Srija je posvećena miru i stabilnosti".
"Bilo kakav sukob bi sve naše zemlje i narode vratio 100 godina unazad. Težimo ka tome da se tenzije, sukobi i destabilizacija izbegnu", rekao je Vučić i dodao da u Srbiji uvek dominiraju loše vesti.
"Juče je postavljen kamen temeljac za dve nemačke fabrike, ali dominiraju loše vesti poput destabilizacije regiona. Verujem da ćemo uz Nemačku to da prevaziđemo", zaključio je on.
Nakon obraćanja medijima, Vučić i Merkelova otišli su na sastanak.