Vesti
Politika
Dačić: Jedna članica EU nam je poručila da smo IRITANTNI zbog Kosova
25.04.2018. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Jedna članica EU nam je poručila da smo IRITANTNI zbog Kosova
Dobio sam informaciju da će jedna zemlja, članica EU i stalna članica SB UN, uputiti protest svakoj zemlji koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Predstavnik te zemlje, kazao je Dačić ne precizirajući o kojoj članici EU je reč, rekao našoj misiji u Njujorku da je pristup Srbije, kada je reč o državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, iritantan".
“- Dobio sam juče informaciju da je predstavnik jedne zemlje članice iz Evrope, stalne članice SB, rekao našoj misiji u Njujorku da je iritantan pristup Srbije da neke zemlje povuku priznanje Kosova, da se to kosi sa njihovim stavom, da je to pitanje rešeno i da će ta zemlja uputiti protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova - rekao je Dačić.
Ne očekuje se valjda od Srbije, konstatovao je Dačić, da radimo protiv sebe. On je pozvao da se ulože napori da se problemi reše i otkloni mogućnost da dolazi do takvih situacija.
“- Kakve veze oni imaju sa tim ko će priznati, a ko neće. Pa kako se ne kosi sa interesima drugih kada neka zemlja priznaje Kosovo” - zapitao je šef srpske diplomatije.
Kako je naveo, trajno rešenje kosovskog pitanja je "“vin-vin"” kombinacija za Beograd, za Prištinu i za Evropsku uniju. Govoreći na konferenciji “Nove perspektive za Zapadni Balkan”, a na temu pravno obavezujućeg sporazuma, Dačić je upitao postoji li neki sporazum koji nije pravno-obavezujći.
- Kosovo je vekovni problem - rekao je Dačić, i pručio da ono ne može da bude rešeno jednim sporazumom.
Takođe, rekao je i da kada pitate evropskog komesara Johanesa Hana šta treba da bude u tom sporazumu, on kaže da ne zna. Odgovor Hana je, kaže, da sporazum treba da sadrži ono što se "dve strae dogovore".
- Mi hoćemo da se dogovoramo, ali nećemo da se dogovaramo po principu da je sve rešeno. Hoćemo da budemo aktivni. Naša ruka je pružena - ponovio je Dačić.
Napomenuo je da su u Bundestagu analizirali njegovu izjavu da je pitanje hoće li EU postojati 2025. godine, ističući da on nije rekao ništa pežorativno, kao i da Srbija ne želi da se EU raspadne. Kako je rekao, za 20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će postojati Srbija i zato, dodao je, mora da se vodi računa kakve se odluke donose.
Kroz šalu je primetio i da će se EU ulaskom zapadnobalkanskih zemalja pre raspasti, i dodao da je cilj Srbije da postane članica EU i da reši sve probleme pre nego uđe, mada neke druge članice to nisu učinila pre ulaska”.
Srpski šef diplomatije se osvrnuo na spor Grčke i Makedonije o imenu te bivše jugoslovenske republike, rekavši da je EU upozorila Srbiju da ne korsiti naziv Republika Makedonija.
- “Makedonija protestuje kad mi upotrebimo izraz BJRM, a mi ne protestujemo kad oni pričaju o Republici Kosovo. Dajte malo da se spustimo na zemlju. Nije valjda dozvoljeno da samo protiv Srbije neko radi - rekao je Dačić.
Pošto je Dačić o Kosovu govorio van pripremljenog govora i oštrijim tonom, organizatori su ga pitali šta je istina, pošto ima razlika.
- Ono je bilo diplomatski, a ovo je tačno” - naveo je on.