Vesti
Politika
Za Prištinu u Vašingtonu
24.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Za Prištinu u Vašingtonu
Za Prištinu u Vašingtonu LOBIRA "DIPLOMATOR" koji prima platu od 80.000 dolara mesečno. A ZA SRBIJU?
Neophodan trošak ili razbacivanje novca. Ministar Ivica Dačić kaže za "Blic" da Srbija što pre treba da angažuje nekog lobistu koji će braniti interese Srbije u rešavanju kosovskog problema.

Lobiranje je često produžena ruka politike, ali u ovom momentu Srbija takvu podršku nema. Za to vreme, Priština je potpisala ugovor sa bivšim savetnikom nekadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, Žan-Davidom Levitom. Poznat pod nadimkom Diplomator, član je direktorijuma uticajne lobističke organizacije "Esl i Netvork" i za taj posao, kako saznaje "Blic", Priština mesečno izdvaja 80.000 dolara.

Interese Srbije oko Kosova zasad brane naše diplomate i članovi Vlade - ministri imaju zadatak da kolegama iz inostranstva skrenu pažnju na problem Kosova. Međutim, sagovornici "Blica" smatraju da to nije dovoljno i da agitovanje treba podići na viši nivo. Vlada je, inače, i ranijih godina angažovala lobiste, od 2006. do 2008. godine je izdvojila 800.000 dolara za agenciju "Barbur, Grifit i Rodžers", a 2008. godine je potpisala ugovor sa "Grupom 30 strateških tačaka". Obavezala se da će im mesečno plaćati 42.000 američkih dolara.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za "Blic" da su u ovom momentu Srbiji više nego ikada potrebni lobisti koji bi u međunarodnoj zajednici radili u korist Srbije. - Cilj mora da bude pristup do onih koji odlučuju, odnosno do predsednika SAD Donalda Trampa, kako bi imali njihovu podršku za trajno rešenje Kosova. I za to su nam potrebni oni koji mogu dotle da dobace. Sada čak 173 zemlje imaju potpisane lobističke ugovore sa američkim agencijama, jasno je da u savremenom dobu države funkcionišu na taj način. Poenta je da sve to napravimo transparentno, a rekao sam Aleksandru Vučiću da je greška što nemamo nekoga da lobira za nas - rekao je Dačić.

On podseća da su ranije vlade potpisale ugovor o lobiranju sa "Podesta grupom" za 100.000 dolara mesečno, na osnovu odluke Vlade, ali da je onda "Podesta" počela da radi i za Albance.

- To su zvanični ugovori. "Grupi 30 strateških tačaka" isplaćena su 1,4 miliona dolara, a "Podesta grupi" 900.000 dolara, s tim što su oni ispali nepošteni - kazao je Dačić.

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Nenad Vasić napominje da su Albanci u lobiranju odmakli u odnosu na nas i da će, ako se za to odluči i Srbija, naša država imati višestruke koristi - nacionalni interesi biće vidljivi, prepoznatljiviji i u kontinuitetu prisutni na mestima na kojima se donose važne odluke.