Vesti
Politika
Hoće li Dveri ući u savez sa Đilasom?
30.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Hoće li Dveri ući u savez sa Đilasom?
Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas vodi razgovore sa predstavnicima više opozicionih stranaka i pokreta o njihovom ulasku u Savez za Srbiju. Kako navodi izvor "Blica", velike su šanse da im se priključe i Dveri.
Naš sagovornik navodi da je Đilas nedavno razgovarao sa Boškom Obradovićem, liderom tog pokreta, ali da nije postignut nikakav dogovor.
- Postoji obostrana želja da se Savezu za Srbiju priključe i Dveri. O tome se, međutim, još razgovara, jer postoje velike političke i ideološke razlike između stranaka i pokreta koji su se izjasnili da žele da budu deo tog saveza. Pravi se program oko kojeg se svi slažu, kako bi se izbegle razlike, koje treba ostaviti po strani. Jer, građani su rekli na izborima šta misle o rascepkanoj opoziciji - kaže izvor "Blica".

Đilas: Razgovaraćemo i sa nacionalnim opcijama
Da su Dveri na putu da postanu deo Saveza, međutim, Dragan Đilas nije decidno potvrdio. On za "Blic" navodi da se razgovori o tome trenutno vode isključivo među partnerima sa beogradskih izbora, ali ostavlja prostor u budućnosti i za razgovore sa nacionalnim opcijama.
- Ostale su još neke tehničke stvari. Kada ih završimo, razgovaraćemo i sa ostalim demokratskim opcijama, i građanskim i nacionalnim - kaže bivši gradonačelnik Beograda.
Međutim, da se ulazak Dveri u najveći opozicioni savez priprema posredno je potvrdio i Saša Janković, predsednik PSG. On je jedini politički partner Đilasa, koji je odbio da uđe u Savez za Srbiju, jer, kako je objasnio, "ne želi sa Dverima".
Do sada su ulazak u Savez za Srbiju potvrdili Narodna stranka Vuka Jeremića, Levica Borka Stefanovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića, kao i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića. Sagovornik "Blica" kaže da je želju za ulazak SZS izrazilo još oko 20 pokreta sa lokala.
- Dogovor je da kada sve bude definisano bude organizovana medijska promocija, na kojoj će svi lideri članova Saveza za Srbiju potpisati sporazum - kaže naš izvor.

Čomićeva zvala Đilasa
On dodaje da je mala verovatnoća da Savez bude predstavljen pre okončanja izbora u DS-u (biće održani 2. juna). Bivši gradonačelnik već je razgovarao sa dva kandidata za predsednika demokrata - Zoranom Lutovcem i Branislavom Lečićem, dok je treća kandidatkinja Gordana Čomić, prema našim informacijama, pozvala Đilasa da se sastanu.
- To se još nije dogodilo, ali je Đilas pristao da se vide - kaže naš izvor.
Čomićeva je izjavila za list "Danas" da bi razgovarala sa bivšim gradonačelnikom. Prema saznanjima "Blica", do susreta je došlo sinoć.