Vesti
Politika
UZBUNA U EU Kina pravi "TROJANSKE KONJE" od zemalja Zapadnog Balkana
27.07.2018. 20:00
Izvor: Blic
UZBUNA U EU Kina pravi "TROJANSKE KONJE" od zemalja Zapadnog Balkana
Evropska unija upozorila je na ulogu Kine na zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da "pretvori u trojanske konje" države koje će jednog dana biti članice EU.
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je za "Politiko" da bi "kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta".
On je rekao da, iako u poslednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatan osećaj zbog Kine, koja je sprovela niz značajnih investicija u infrastrukturne projekte.
Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori "trojanskog konja", koristeći finansijsku snagu kako bi dobio politčku kontrolu nad zemljama koje teže ka pridruživanju EU, Han je podsetio da je auto-put u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.
- To je upravo slučaj sa čuvenim auto-putem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital - rekao je Han.
Han je upozorio da treba biti svjestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.
- Mislim da će to biti jedan od najvećih izazova za Evropu - dodao je Han.
Srbija i Crna Gora su među šest zemalja, većinom članica bivše Jugoslavije, koje teže da se pridruže EU u narednih nekoliko godina.
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da bi Unija, pre planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka.
Han je izjavio da je saglasan sa Makronom vezano za reforme EU, ali je naglasio da građani zemalja zapadnog Balkana "imaju pravo da postanu građani EU" i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vreme.
Evropski komesar je naglasio da je Unija suočena sa biranjem između "izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok".
Han je izrazio uverenje da bi pregovori sa Albanijom i Makedonijom mogli početi tokom sledeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može biti završen u roku od 14 mjeseci.
Trenutni planovi Unije ostavljaju BiH i samoproglašeno Kosovo bez makar privremenog roka za početak pregovora.
Han je izjavio da izdeljena politička struktura, koja je rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, mora da se promeni.
- Oni žive po takozvanoj 'dejtonskoj logici', koja nije u skladu sa logikom Brisela - rekao je Han.
Međutim, evropski komesar je napomenuo da je BiH napredovala formiranjem multietničke komisije koja će odgovoriti na detaljan upitnik EU o spremnosti BiH za članstvo u EU.
Jedna od velikih prepreka za samoproglašeno Kosovo jeste spor sa Srbijom, koji mora da se reši, rekao je Han.
Han je napomenuo da se vlasti samoproglašenog Kosova u većoj meri oslanjaju na prihod od carina i da to mora da se promeni pre nego što bude moguće pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.