Vesti
Politika
GAZIVODE - ČVOR KOSOVSKOG PROBLEMA Jezero kod Kosovske Mitrovice ključ dijaloga Beograda i Prištine
01.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
GAZIVODE - ČVOR KOSOVSKOG PROBLEMA Jezero kod Kosovske Mitrovice ključ dijaloga Beograda i Prištine
Provokacijom na Gazivodama predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da je to jezero strateški važno za Prištinu koliko i za sever Kosova i pokušao da kupi birače.
Upadom na Gazivode sa sve kosovskim specijalcima ROSU, mimo svih međunarodnih dogovora i rezolucija, Tači je podsetio celokupnu javnost u regionu i svetske sile da je ovo veštačko jezero možda i najvažnije pitanje kosovskog problema koji Beograd i Priština godinama pokušavaju da reše dijalogom u Briselu.
Naime, Gazivode imaju ogroman energetski, vodoprivredni i politički značaj i za srpsku i za albansku stranu pošto hidrocentrala obezbeđuje struju za sever Kosova, a posredno voda iz ove akumulacije garant je energetske stabilnosti na celoj teritoriji Kosova i Metohije.
Takođe, jezero služi za navodnjavanje desetine hiljada hektara kosovskih polja, a istovremeno je rezervoar pijaće vode kako za sever Kosova tako i za prištinski vodovod.
Imajući sve to u vidu, nije slučajno zašto se Tači baš tu odlučio za predstavu sa svojim specijalcima i to u danu kada je u Prištini opozicioni pokret "Samoopredeljenje" organizovao protest protiv njegove politike "korekcije granica". Zanimljivo da su nakon upada na sever Kosova Tačija otvoreno kritikovali i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj.
Veselji je taj incident ocenio kao "lažnu patriotsku demonstraciju" kojom je Kosovo izgubilo svoje građane i poručio da se takve "manipulativne i opasne akcije" moraju završiti.
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, s druge strane, pozdravio je demonstracije opozicionog "Samoopredeljenja" na čelu sa Aljbinom Kurtijem u Prištini protiv Tačijeve politike i zahvalio protestantima za prikazanu "građansku kulturu".
Politički analitičar Dušan Janjić naglašava da provokaciju kosovskog predsednika treba sagledati iz dva ugla.
- S jedne strane, ovo može biti poruka da nema više podele Kosova i da je počelo obeležavanje teritorije, a s druge strane, može i shvatiti da ako nećemo rat moramo nekako da nastavimo dalje dijalog. Upravo na toj dvosmislenosti Tači i opstaje iako su mu upitni i predsednička i pregovaračka pozicija u Briselu - ističe Janjić.
Kako kaže, incident na Gazivodama može se posmatrati i kao deo predizborne kampanje.
- Odlaskom na Gazivode želi da preuzme jedan deo birača "Samoopredeljenja". Takođe, moguće je i da šalje poruku Specijalnom sudu za ratne zločine šta može da se dogodi ukoliko se optužnica podigne protiv njega - podvlači Janjić.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov takođe smatra da je Tači predstavom na Gazivodama želeo da amortizuje kritike.
- Ta provokacija mu je trebala samo iz ličnih, stranačkih interesa. Inače, nema veze ni sa čim korisnim ni za Kosovo ni za pregovore u Briselu - kaže Popov.
Završetak dijaloga sve dalje
Sve učestalije provokacije na Kosovu i Metohiji ne stvaraju uslove da se briselski dijalog Beograda i Prištine uspešno završi, podvlači Popov.
- I jedna i druga strana odugovlače taj proces pošto bi nakon toga morali da se bave težim stvarima kao što su, recimo, vladavina prava i visoka korupcija. Kao da obe strane čekaju novi saziv EU parlamenta pa da ceo proces počne iz početka. I pritisak EU da se briselski dijalog što pre završi je sve slabiji - kaže Popov.