Vesti
Politika
Vučić će sutra i prekosutra boraviti u Kazahstanu, prvog dana ceremonija međusobne dodele odlikovanja
08.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vučić će sutra i prekosutra boraviti u Kazahstanu, prvog dana ceremonija međusobne dodele odlikovanja
Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj poseti Republici Kazahstan 9. i 10. oktobra 2018. godine, saopšteno je iz pres službe predsednika.
Kako se navodi, nakon svečanog dočeka, koji će biti priređen u Predsedničkoj palati "Akorda" u Astani, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Republike Kazahstan Nursultanom Nazarbajevom.
Tokom susreta, biće održana ceremonija dodele odlikovanja dvojici predsednika, kada će predsedniku Nazarbajevu biti uručen Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, dok će predsednik Vučić biti odlikovan Ordenom prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan.
Program zvanične posete obuhvata i sastanak predsednika Vučića sa premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevom, sa kojim će učestvovati na Poslovnom forumu Kazahstan - Srbija u prisustvu članova delegacija privrednih komora dve zemlje, kao i mnogobrojnih privrednika.
Tokom Poslovnog foruma, članovi delegacija Srbije i Kazahstana potpisaće Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala, Memorandum o saradnji i razmeni iskustava u oblasti građevinarstva, Memorandum o razumevanju u oblasti vazdušnog saobraćaja, kao i Memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti politike mladih.
Tokom boravka u Astani planirano je da predsednik Vučić obiđe i Evroazijski univerzitet Gumiljov, gde će mu, nakon obraćanja tamošnjim studentima, biti dodeljena titula počasnog profesora.
Predviđeno je i da predsednik Vučić prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju višenamenskog stambenog kompleksa BK Tesla park, kao i na prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra Astana.
Drugog dana posete predsednik Vučić prisustvovaće VI kongresu svetskih i verskih lidera i učestvovati na plenarnom zasedanju pod nazivom "Verski lideri za siguran svet".
U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić su još potpredsednik Vlade i ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i gradonačelnici Beograda i Novog Sada Zoran Radojičić i Miloš Vučević.