Vesti
Politika
Vučić: Situacija na Kosmetu vodi u katastrofu
30.11.2018. 20:00
Izvor: Politika
Vučić: Situacija na Kosmetu vodi u katastrofu
Postoje neke stvari koje prosto ne možemo da dopustimo po pitanju Kosova i Metohije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić kaže da je za njega glavna vest to što neki hoće da nam otmu severni deo Mitrovice i da se svi pri tom prave da ne razumeju o čemu se radi, ali i izjava Kadrija Veseljija da će kosovku vojsku da naprave do polovine decembra.
„To nas polako, ali sigurno vodi ka potpunoj katastrofi”, rekao je predsednik Vučić i dodao:
„Molimo ljude u Evropi i svetu da razumeju, iako znam da imaju svoje probleme, kakvi će problemi da nastanu ako se neko ne pozabavi time”, kazao je Vučić.
Povodom najava albanske strane da će zauzeti severnu Mitrovicu i napraviti vojsku Kosova do kraja godine, kao i da će takse ostati dok ne priznamo Kosovo, Vučić kaže da je neraspoložen i zabrinut, ali da treba da znaju da ni malo nije uplašen.
„Sada vidim zašto pretnje nekih ljudi da će da sruše vlast u Beogradu za mesec dana, a ostalo im je još dvadesetak i neki dan, nisu bile samo prazna puška”, rekao je on, prenosi Tanjug.
Na pitanje šta očekuje od susreta sa Johanesom Hanom, koji bi trebalo da dođe u ponedeljak u Prištinu, Vučić je kratko rekao da očekuje da ga vidi.
„Ne znam ni šta bih vam rekao, mogu da kažem hvala Johanesu, doživljavam ga kao iskrenog prijatelja Srbije i svih nas na Zapadnom Balkanu. Ovo su za nas užasno teški dani”.

Srbija je svima za nešto kriva
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da svi danas svoj identitet pokušavaju da grade i da ga održavaju na nekakvoj krivici Srbije i tako što pričaju najgore o Srbiji.
On je, povodom pokušaja da se u crnogorskoj skupštini menja istorija, primetio da je Srbija danas svima kriva.
„Samo čekam još da u Makedoniji pokrenu onu inicijativu da je Srbija počinila genocid i taman onda da sve vidimo. Ništa od toga nije niti vaša, niti moja generacija kriva i zaslužna, ali svi misle da bi danas mogli nešto da nam naplate”, rekao je predsednik, prenosi Tanjug.
Komentarišući to što je jedan poslanik u parlamentu Crne Gore rekao da bi bacio bombu na njega, Vučić je kazao da je to najmanji problem, iza kojeg ne sme da se sakrije suština, a to je da svi nešto prebacuju Srbiji i na njenoj krivici grade svoje identitete.
On je naglasio da Srbi danas moraju da se ujedine u odbrani prava na postojanje, ali ne kako to rade Edi Rama i Ramuš Haradinaj, već da se ujedine u ljubavi prema Srbiji, prema srpskom narodu i očuvanju jezika, kulture.
„Zato pozivam građane Srbije, i ne samo Srbe, da budemo ujedinjeni u borbi da sačuvamo ono što je naše, da odbranimo naš ponos i dostojanstvo. Nije nama dostojanstvo oduzeo ni sarajevski sud ni podgorička skupština, to možemo da uradimo samo mi, ali to nismo uradili”, naglasio je Vučić.
Dodaje da je zbog toga ponosan na narod u Srbiji, da će se Srbija i dalje držati dostojanstveno i da će po svaku cenu nastojati da sačuva mir.
„Oni neka udaraju po Srbiji. Pleća Srbije su dovoljno široka da to izdrže. Mi po njima nećemo”, kazao je Vučić.