Vesti
Politika
Vučić: Potezi Prištine vode ka destabilizaciji regiona
03.12.2018. 20:00
Izvor: Beta
Vučić: Potezi Prištine vode ka destabilizaciji regiona
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, u razgovoru sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, da je povećanjem taksi na srpsku robu, koje je uvela Priština, dodatno prekršen sporazum CEFTA i da te mere vode ka punoj destabilizaciji regiona, to jest da mogu dovesti do dublje eskalacije.
"Vučić je zahvalio Hanu na razumevanju situacije i na želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze", navedeno je u saopštenju.
Predsednik Srbije je ponovio da Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu.
Han je izjavio da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.
Vučić je danas u Beogradu razgovarao sa Hanom o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Han: Pozvaću Prištinu da odblokira regionalnu saradnju
Evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštio je danas da se odlukom Prištine o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH ugrožava Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini i rekao da će pozvati kosovske vlasti da odblokiraju regionalnu trgovinu i saradnju.
"Pozvaću moje sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiti potrebu za povratak dijalogu", napisao je Han na Tviteru uoči posete Prištini.
Pre posete Prištini Han je o taksama na robu iz Srbije i BiH u Beogradu više od dva sata razgovarao sa predsednikom Srbije Alekssndrom Vučićem.
Han je na Tviteru napisao da je sastanak bio dobar i da su Vučić i on "razmotrili uvođenje tarifa za robu iz Sribje i BiH na Kosovu koje ugrožavaju CEFTA, regionalnu saradnju.
"Saglasili smo se da je hitno potrebna deeskalacija", naveo je evropski komesar.
Han će danas posetiti i Prištinu gde se očekuje sastanak sa kosovskim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadrijem Veseljijem.