Vesti
Politika
BAHATO Veselji: Nema razmene teritorije, ali bismo prihvatili Preševo, Bijanovac i Medveđu
04.01.2019. 20:00
Izvor: Kurir
BAHATO Veselji: Nema razmene teritorije, ali bismo prihvatili Preševo, Bijanovac i Medveđu
U nastavku dijaloga Priština od Beograda neće tražiti pripajanje delova teritorija, ali neće ni dati bilo koji deo teritorije Kosova, kaže predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.
On kaže da će privremene prištitnske vlasti "nastaviti da brinu" za Albance koji žive u tri opštine na jugu centralne Srbije, u akozvanoj "Preševskoj dolini". Spremni su i da "prihvate da te tri opštine, Preševo, Medveđa i Bujanovac, budu pripojene Kosovu, ako Srbija smatra da bi im sa Kosovom bilo bolje i ako takva odluka nikoga ne bi povredila".
Veselji je uveren da će uz podršku partnera Priština dobiti mesto u UN, kao i da je piznanje kosovske nezavisnosti neizbežno.
- Neizbežno je da Srbija prizna Kosovo. Mnogi pitaju šta Srbija dobija kada mi ništa ne dajemo. Ali to je pogrešno, jer pitanje je šta Kosovo dobija, šta moj narod dobija. Zato idemo u dijalog sa Srbijom - rekao je Veselji za "KosovaPres".
Govoreći o ulozi Tačija u dijalogu sa Beogradom, Veselji kaže da će ona uvek biti u kladu sa kosovskim ustavom. Tači će, kaže, u prištinskom timu za dijalog biti "dopuna", a takvu ulogu će i sam imati kao predsednik parlamenta ili kao što će je imati premijer.
Govoreći o povećanim taksama za 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Veselji tvrdi da će ta mera ostati na snazi sve dok, kako kaže, "Srbija, ne ispoštuje Kosovo kao nezavisnu državu".
- Srbija se mora složiti sa činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država. Oni moraju poštovati kosovske proizvođače i treba da dozvole da se kosovska roba plasira na srpsko tržište - kaže Veselji i uverava da to, kako kaže, nije mera sa kojom Priština misli da razvija odnos sa Beogradom u budućnosti.