Vesti
Politika
NEPOSLUŠNI HARADINAJ "Amerika na ivici strpljenja, danas stiže poziv iz SAD sa JASNIM UKOROM TRAMPA"
30.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
NEPOSLUŠNI HARADINAJ "Amerika na ivici strpljenja, danas stiže poziv iz SAD sa JASNIM UKOROM TRAMPA"
Sjedinjene Američke Države nezadovoljne su neposlušnosću premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja, koji uporno odbija da izvrši nalog Vašingtona i ukine nametnute uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, pa je za danas najavljen poziv savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Botona, koji će, kako se očekuje, ukoriti lidera ABK i lično mu preneti poruku predsednika Donalda Trampa.
Prema pisanju prištinskih medija, SAD su posebno iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.
Javno izneti uslovi Haradinaja u Beloj kući nisu dočekani s oduševljenjem, već kao odbijenje Prištine, koju SAD, inače, smatraju važnim partnerom.
SAD su, čini se, pišu prištinski mediji, shvatile da njihovo upozorenje u vezi sa suspenzijom odluke o taksama nije uticalo na Haradinaja i Prištinu generalno.Zato će, kako prenosi prištinska Bota sot, pozivajući se na svoje izvore, tokom dana Bolton pozvati Haradinaja telefonom kako bi mu, kako se navodi, dodatno "pojasnio američki stav" u vezi sa taksama.
Bela kuća je, navodi se, veoma zabrinuta zbog Haradinajevog ponašanja, pa se očekuje da će nakon razgovora s Boltonom sve biti mnogo jasnije.
Prema istom neimenovanom izvoru, Bolton će danas "ukoriti" Haradinaja i poručiti mu da sa SAD ne može da razgovara na način koji je izabrao, s obzirom na to da je reč o državi najzaslužnijoj za "kosovsku nezavisnost i državnost".
Očekuje se i da će ovaj poziv, piše Bota sot, ponovo potvrditi američki stav o taksama i pretnju sankcijama Prištini, u slučaju da Haradinaj ponovo odbije da ispuni zahtev SAD i privremeno suspenduje tu meru.
SAD smatraju da je supsencija taksi otvara put nastavku dijaloga i postizanju konačnog sporazuma, što je strateški interes SAD u regionu Balkana, piše Bota sot.