Vesti
Politika
Kostreš: Dverima nije mesto na građanskim protestima
19.02.2019. 20:00
Izvor: Blic
Kostreš: Dverima nije mesto na građanskim protestima
Generalni sekretar LSV, Bojan Kostreš, izjavio je danas da nije teško neprimetiti da Boško Obradović i njegovi sledbenici pokušavaju da izvođenjem što većeg broja ultracionalista dominantne ljotićevske ideologije pokušavaju da uguše građanski karakter protesta sa idejom da isti prerast u nacionalističko orgijanje.
U izjavi dostavljenoj medijima, Kostreš kaže da bi takav razvoj situacije u krajnjoj distanci doveo do propasti samih protesta, jer građani ne izlaze zato da bi podilazili interesima ruske politike i njihovih piuna, nego s pravom da iskažu svoj bes i nezadovoljstvo aktuelnim režimom.
- Brinem se da je poseban cilj da sve brojniji protesti u Novom Sadu dobiju i antivojvodjanski karakter, što je Obradović targetirao kao svoj ključni zadatak - naveo je Kostreš.
Kako kaže, svoje konfuzno i predugačko pismo Obradović je uputio „patriotskoj“ javnosti i dodao da je žalosno što sam Boško Obradović ili neko iz trusta mozgova utranacionalističke partije „Dveri“ ne ume da naprvi razliku izmedju patriotizma i nacionalizma.
- Obradovića bi valjalo podsetiti na nedavno izgovorene reči francuskog predsednika Makrona, da je nacionalizam izdaja patriotizma. Nas u Srbiji u to ne treba uveravati. Ideologija nacionalističkog šovinizma nam je rasturila državu, posejala desetine hiljada mrtvih, razorila ekonomiju i izolovala nas od sveta. Ali Obradoviću nije dosta. On bi hteo još - naveo je.
Iako poslednjih meseci krije svoju pravu političku prirodu, Boško Obradović je i u ovom tekstu otkrio da njegov ultranacionalizam ide i do neofašizma, konstatuje Kostreš i dodaje da mu se tako „otela“ rečenica u tekstu u kojoj je osudio antifašističke demonstracije 27. marta 1941. na kojima je srpski narod ustao protiv pakta sa Hitlerom i Trećim Rajhom.
Ukazao je da jedina malobrojna grupacija u srpskom narodu koja je podržala pakt sa Hitlerom bili su nacisti okupljeni oko „Zbora“ Dimitrija Ljotića.
- Tako se 2019. Boško Obradović još jednom deklarisao kao ljotićevac. Po njemu, trebalo je ostati u paktu sa Hitlerom, dok antifašizam, lider Dveri, bez stida i srama u svom pismu, naziva prevarom - ističe Kostreš.
Navodi i da u svom tekstu Obradović preti da na protestima ne sme da bude drugih zastava, osim srpskih, pa se, kaže Kostreš, postvlja pitanje da li će Obradović sutra tvrditi da u Srbiji ne smeju da žive „drugi“ - osim Srba.
- Put od jedne do druge tvrdnje je samo pola koraka - napomenuo je Kostreš.
Osim zastava Srbije, naveo je takođe, u Vojvodini se na ulicama tokom protesta vijore i vijoriće se, uprkos Bošku Obradoviću i zastave AP Vojvodine.
I biće ih, ističe, sve više.
- Ali ima i mora biti i drugih zastava, jer je samo raznoliko društvo - demokratsko. Oni koji negiraju različitost, ne mogu biti u frontu za demokratizaciju Srbije - precizirao je Kostreš.